• Jaga lugu:

  Itaalia lükkab tagant finantstehingute maksu

  Frankfurdi börsFoto: Scanpix/REuters

  Euroopa Liidu praegune eesistujariik Itaalia püüab veel enne teatepulga Lätile edasi andmist kokkuleppele jõuda finantstehingute maksu osas, mille kehtestamist kaalub praegu 11 riiki, Eesti seal hulgas.

  Teemat arutavad reedel kohtuvad ELi rahandusministrid.
  2012. aastal blokeerisid liikmesriigid Euroopa Komisjoni ettepaneku maksustada finantstehingud maksuga, mille määr jääb erinevate tehingute puhul 0,01-0,1%. Üksteist liikmesriiki otsustas teemaga siiski tihendatud koostöö vormis edasi minna, kuid kokkulepet pole seni sündinud. Üks peamisi erimeelsusi on maksu ulatuse osas – Saksamaa tahaks maksustada kõik finantstehingud, Itaalia ja Prantsusmaa aga eelkõige aktsiatehingud, kirjutas European Voice.
  Prantsusmaa tuli teisipäeval välja värske ettepanekuga aktsiatehingute maksustamiseks, et patiseisus debatti edasi viia. Siht on kokkuleppele jõuda veel enne selle aasta lõppu ja maks tuleva aasta lõpuks jõustada.
  Maksust huvitatud riigid on Austria, Belgia, Eesti, Prantsusmaa, Saksamaa, Kreeka, Itaalia, Portugal, Slovakkia, Sloveenia, Hispaania. Sel nädalal ütles Rootsi uue punarohelise valitsuse finantsturgude minister, et ka Rootsi võib edaspidi kaaluda taolise maksu kehtestamist. Olenevalt sellest, kuidas n-ö pioneeridel läheb.
  Agentuur Bloomberg laidab oma juhtkirjas finantstehingute maksu maha. See riskib tõsta kapitali hinda. Olukorras, kus Euroopa flirdib uue majanduslangusega, tuleks igasugune kasvu pärssiv poliitika kõrvale jätta. Bloombergi hinnangul on tegemist puhta populismi ja „pankurite peksuga“, mitte et sellest tingimata finantssüsteemi riskid väheneksid.
  Itaalia järel on ELi eesistujariikideks Läti ja seejärel Luksemburg. Kumbi ei kavatse uut maksu kehtestada ja nii oleks teemal raskem päevakorda pääseda.
  Riigikogu liikme Jürgen Ligi küsimuse peale, milline on finantstehingute maksu osas Eesti seisukoht, vastas peaminister Taavi Rõivas: "Meie seisukoht on olnud ja on jätkuvalt konstruktiivne." Rõivas lisas, et Eesti pole riik, kes on ülemäära entusiastlikult või jõuliselt seda maksuteemat vedanud. Ent mitte ka pidurdanud. Eelkõige on olnud huvi aruteludes kaasa rääkida.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Tõnu Mertsina: jaekaubandus buumib
Jaekaubanduse kasv on tugev ka ilma välisturistideta ja on võtnud eelmise kümnendi finantskriisi eelsete buumiaastate mõõtmed, kirjutab Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina.
Jaekaubanduse kasv on tugev ka ilma välisturistideta ja on võtnud eelmise kümnendi finantskriisi eelsete buumiaastate mõõtmed, kirjutab Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina.
USA aktsiaturud lõpetasid börsinädala langusega
Kõik tähtsamad USA börsiindeksid langesid täna, lõpetades suurte tehnoloogiafirmade kvartalitulemuste ja kahe tosina IPO-ga nädala kokkuvõttes miinuses.
Kõik tähtsamad USA börsiindeksid langesid täna, lõpetades suurte tehnoloogiafirmade kvartalitulemuste ja kahe tosina IPO-ga nädala kokkuvõttes miinuses.
Hasartmängumaks tahetakse kindlatest saajatest lahti siduda
Rahandusministeerium saatis kooskõlastusele seadusemuudatused, millega muudetakse riigieelarvesse laekunud hasartmängumaksu tulu kasutamist – edaspidi ei lähe sellest kindel protsent ministeeriumidele valdkondade rahastamiseks, vaid tulu laekub riigi üldistesse tuludesse.
Rahandusministeerium saatis kooskõlastusele seadusemuudatused, millega muudetakse riigieelarvesse laekunud hasartmängumaksu tulu kasutamist – edaspidi ei lähe sellest kindel protsent ministeeriumidele valdkondade rahastamiseks, vaid tulu laekub riigi üldistesse tuludesse.
Raadiohommikus: Irina Embrich võitudest, Otto Pukk 637% tõusust ning Roman Zaštšerinski koroonapassist
Äripäeva hommikuprogramm kõneleb reedel suurtest võitjatest, aga ka koroonakriisist ja koroonapassist.
Äripäeva hommikuprogramm kõneleb reedel suurtest võitjatest, aga ka koroonakriisist ja koroonapassist.