Sirje Rank • 12. november 2014
Jaga lugu:

Venemaa müüb Iraanile uusi reaktoreid

Iraani ja Venemaa tuumakoostöö lepe.
Iraani ja Venemaa tuumakoostöö lepe.   Foto: Scanpix/Reuters

Venemaa ja Iraan allkirjastasid eile Moskvas kokkuleppe, mille järgi Iraan on valmis Venemaalt ostma kuni kaheksa uut tuumareaktorit, samal ajal kui maailma liidrid üritavad suure vaevaga saavutada kokkulepet Iraani tuumarelva loomise ärahoidmiseks.

Kokkuleppe järgi, millele kirjutas Venemaa poolt alla Rosatomi juht Sergei Kirijenko, laiendab Venemaa olemasolevat Busheri tuumajaama kahe uue reaktoriga. Lisaks on Iraanil võimalus osta sellesse tuumajaama veel kaks uut reaktorit ning neli reaktorit muu tuumajaama tarbeks, vahendas agentuur Bloomberg.

Tehing, mis näitab Iraani plaani tuumatööstust laiendada, avalikustati ajal, mil USA, Euroopa ja Iraani diplomaatide vahel on lõpule jõudmas kõnelused Iraani tuumaprogrammi ohjeldamiseks. Edust, mis võimaldaks ühtlasi leevendada Iraani vastu kehtestatud sanktsioone, pole paraku teatatud. Tuleval nädalal peaks Viinis algama kõneluste lõppvoor välisministrite tasandil.

Venemaa on üks Euroopa riikidest, kes kõnelustel osalevad. Kuna Venemaa suhted USA ja Euroopa Liiduga on Ukraina kriisi tõttu halvenenud, kardetakse, et Iraaniga läbi rääkivate riikide ridades võib olla raske üksmeelt säilitada.

Iraani eesmärk on toota 20 000 MW elektrienergiat tuumajaamadest. Kütuse uutele reaktoritele tarniks Venemaa jaamade kogu käitusaja vältel. Kasutatud kütus saadetakse Venemaale tagasi.

Iraani õigus tegeleda ise uraani rikastamisega oma reaktorite jaoks on üks peamisi valdkondi tuumakõnelustel, mille üle kokkulepet veel ei ole. 

Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt