Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Otepää grillimajadele terendab Inglismaa turg

    Otepää lähedal treppe ja grillmaju tootva OÜ Aares Furniture omanikud, vennad Aares (vasakul) ja Ain Fjodorov näidsgrillmaja ees.Foto: Väinu Rozental

    Otepää lähedal Sihval laudapugerikus akende ja uste tootmisega alustanud vennad Fjodorovid on endale nime teinud keeruliste eritellimusel valmivate puittreppide tegijatena.

    Ain ja Aares Fjodorovile kuuluva OÜ Aarain Furniture rahamasinaks on aga hoopis grillmajade tootmine ja eksport. Just peamiselt tänu sellele pääses ettevõte tänavu Gaselli TOPi, olles parima Valgamaa ettevõttena 193. kohal.
    "Kui me 2012. aastal siinsetesse ruumidesse kolisime, otsisime toodet, mida saaks seeriaviisilisena toota," põhjendab Aarain Furniture tegevjuht Aares Fjodorov, miks nad grillmajade peale üldse mõtlema hakkasid. "Laienenud tootmispind võimaldas töötajaid juurde palgata. Hakkasime grillimaju tootma, selleks ei pea olema kõrgelt kvalifitseeritud tööjõudu."Grillimajad on hooajakaup
    Sestap praegu kogu kollektiiv kevadiseks müügihooajaks valmistubki: pingitöölised vorbivad vajalikus mõõdus detaile teha, keegi töömeestest pintseldab puittalasid rohelise puidukaitsevahendiga. Piisav hulk aknaid-uksi grillimajade tarbeks on talve jooksul juba ette toodetud. Grillimaja süda, metallist grilliahi ja korsten tellitakse ASist Eesti Vanglatööstus. "Tartu vangid teevad grille meie jooniste ja näpunäidete järgi," täpsustab Aarain Furniture tootmisjuht Ain Fjodorov.

    OÜ Aarain FurnitureAsutatud 28.11.2006.Toodab eritellimusel valmistatud täispuittooteid (trepid, mööbel) ning seeriatoodanguna grillmaju.Omanikud: tegevjuht Aares Fjodorov (50%) ja 7 aastat vanem vend, tootmisjuht Ain Fjodorov.Gaselli TOPis 193. kohal.Töötajaid 7.Grillmajad annavad käibest 90 protsenti ja 90 protsenti grillmajadest eksporditakse läbi edasimüüjate, peamiselt Soome ja Rootsi.Suurim edasimüüja on Turun Fimex OY.2007 jaanuar - tegevust alustati ema juures laudas.2009 - palgati esimene töömees.2011 - lisandus juuksuriteenus Otepääl (juuksuriks Aares Fjodorovi abikaasa).2012 - koliti kunagise sovhoosi vanast sigalast renoveeritud tootmishoonesse.2012 - alustati grillmajade tootmise ja ekspordiga.

    Vennad Fjodorovid on koolitatud mööblitislerid - Ain lõpetas kutsekooli Tartus 1992. aastal ja seitse aastat noorem vend Aares 1999. aastal. "Mul endal ei olnud pärast Pühajärve põhikooli lõpetamist selget mõtet, mida muud võiksin õppima minna," tunnistab Aares vanema venna eeskuju. "Hiljem lõpetasin Luua metsakoolis metsamajandamise eriala, aga pole sel erialal päevagi töötanud. Olen kõik see aeg puidutööd teinud."
    Oma firma loomise idee tärkas vendadel siis, kui ema lõpetas kodutalus loomapidamise ja 70 ruutmeetri suurune laut jäi jõude. "Julgust alustada eraettevõtlusega andis ka teatud kliendibaas, kellele ma olin aastate jooksul haltuura korras üksjagu asju teinud," räägib Ain, kes omal ajal töötas üle kümne aasta Pühajärve Puidutööstuses. "Ülemus lubas pärast tööpäeva kasutada puidutöötlemise masinaid. Tegin mööblit endale ja siis hakkasid tuttavad tellimusi esitama."Treppide nuputajad
    Aarain Furniture alustas 2007. aasta jaanuaris. "Algul tegime kõike, mida telliti - aknaid, uksi, mööblit. Meie kui värsked turule tulijad ei saanud ühestki tellimusest ära öelda," seletab Aares. "Nüüd teeme mööblit väga valikuliselt, mööblitellimusi võtame vaid vanadelt kundedelt ja talvel, kui tööd vähem on."

    Kalev Lemmik, kümblustünnide tootja OÜ Lemmik Mees omanik ja juhtTunnen vendi Fjodorove lapsest peale, käisin koos Aaresiga lasteaias ja Ainiga töötasime kunagises ASis Pühajärve Puidutööstus. Mõlemad vennad on väga sõbralikud ja abivalmis.Minu ja nende firma on koostööpartnerid, mitte konkurendid, isegi mitte tööjõuturul. Vastupidi, kui keegi tuleb ennast meile tööle pakkuma, siis soovitan ka Aarain Furniturest läbi astuda. Mina viisin Aaresi ja Aini omal ajal kokku huvitavate ning pädevate müügimeestega Soomes, kes vahendavad nüüd lisaks meie toodangule ka nende grillmaju. Oleme korduvalt tellinud puitmaterjalikoormaid ühiselt. Näiteks kui tarnija on meile midagi soodsalt pakkunud, siis alati küsin ka Aarain Furniturele vajalike ristlõigete pakkumisi. Mul on ju nende ristlõiked hästi teada. Kui nad alustasid, käisime koos laatadel. Ärgitasin neid laatadel käima, sest meie saime just tänu Eesti turule põhja alla. Praegu läheb 90 protsenti meie toodangust eksporti.

    Ehkki Aarain Furniture saab enamuse käibest masstoodanguna valmivate grillimajade müügist, peavad vennad Fjodorovid ennast eelkõige trepimeistriteks. "Grillimaju ja puitmööblit võib igaüks teha, aga keerulist puittreppi igaüks välja ei nuputa," rõhutab Ain. "Et astmete kõrguse ja laiuse vahe oleks heas suhtes, et trepp ei nagiseks - on palju nüansse, mida trepi projekteerimisel ning valmistamisel tuleb jälgida."
    Vastavalt tööjaotusele tegeleb vanem vend peamiselt treppidega ning Aarese ülesandeks on materjali sisseost, grillimajade tootmine ning toodangu müük. "Objektil treppe paigaldamas käime aga senimaani kahekesi," lausub Ain. "Aares teab treppidest samuti kõike ja seetõttu ei pea me teineteist juhendama. Teame, kust tõsta või mida vahele panna, ning paigaldus läheb kiiresti."
    Vennad möönavad, et kolm aastat tagasi valminud 360 ruutmeetri suurune tootmishall on lootusetult kitsaks jäänud, mistõttu paar töömeest tegutseb õues varjualuses, kui ilm vähegi lubab. "Me ei saa ruumipuuduse tõttu kõiki tellimusi korraga sisse võtta," kurdab Ain. "Peame hoolega kaaluma, mida kasumlikum toota on või mis toote konkurents väiksem on või kus meie oskused konkurentidest paremad on."
    Pilk brittide poole
    Aarese sõnul on neil Otepää vallast kõik vajalikud load olemas, et kõrvale ehitada uus 700 ruutmeetri suurune tootmishall. "Tegeleme rahastamisküsimusega, püüame ehituseks PRIAst toetust saada," ütleb Aares ja lisab, et tootmispinna laiendus on hädavajalik.

    OÜ Aarain Furniture majandustulemused (eurodes)aasta    käive    puhaskasum2010    117 335    14 3322011    129 929    23722012    251 886    52272013    436 985    21 403Allikas: OÜ Aarain Furniture

    "Mitmed tellijad on huvitatud grillimaja uutest mudelitest, aga praegu ei saa me neid kuidagi töösse võtta," räägib Aares. "Uue turuna terendab Suurbritannia, aga kui mingil hetkel hakkaks sinna palju grillimaju minema ja meie oleme sunnitud ütlema, et ei suuda tellitud koguseid toota, on silmad häbi täis."
    Viimased kaks aastat on Aarain Furniture müünud aastas natuke alla 200 grillimaja. "Praeguses hoones on tootmismahu lagi kaes," on Aares sunnitud nentima. "Järgmine gasellilik kasv tuleb siis, kui uus tootmishoone valmis saab."
    Mis on kiire kasvu põhjused?
    Aastatel 2011-2013 kasvas OÜ Aarain Furniture ärikasum 4,78 ja käive 3,36 korda.1. Uus tootmishoone. Kui seni tegutsesid OÜ Aarain Furniture omanikud vennad Fjodorovid ema kodus vanas laudas, siis 2012. aastal koliti vanast sigalast renoveeritud tootmishoonesse. Tootmispind suurenes viis korda ehk 70 ruutmeetrilt 360 ruutmeetrile. Nüüd tõdevad firma omanikud, et järgmiseks käibehüppeks vajavad nad juba suuremat pinda. Laiendus on lähiaastail plaanis.
    2. Grillimajade eksport. Uus tootmishoone võimaldas palgata lisatööjõudu ja hakata tootma grillimaju. Erinevalt paljudest kodumaistest konkurentidest valmistab Aarain Furniture ise grillimajade tarbeks vajalikud uksed-aknad. Nende tootmine võimaldab töömehi talvel palgal hoida. Aastas müüb Aarain Furniture veidi alla 200 grillimaja, enamus läheb eksporti.
    3. Trepitoodangu pidev kasv. Ennast eelkõige trepitootjaks tituleeriv Aarain Furniture on igal aastal projekteerinud, tootnud ja paigaldanud treppe natuke rohkem kui eelneval aastal. Eriprojektide järgi valmistatud treppide põhitellijateks on kinnisvaraarendajad.
    Milline vanasõna iseloomustab teie tegevust?
    Aares ja Ain Fjodorov, OÜ Aarain Furniture omanikud:Enne kui külvata tahad, pead ka kündma. Enne saagikoristamist tuleb kõigepealt künda ja külvata. Meie ettevõte on tasapisi arenenud, meil on seni kogu aeg olnud justkui selline kündmis- ja külvamisperiood. Peame selle all silmas tootmise laiendamist, aga ka müügistrateegiat. Algul anname kliendile kas või veidi odavamalt, et saavutada temaga püsiv suhe, ja hiljem üritame kasu lõigata. Muidugi ei lajata me talle hiljem kirvehinnaga selga, sest vastasel juhul võtaks ta toote kelleltki teiselt. Klient peab veenduma, et meiega pole probleeme - meie  toode on kvaliteetne, tarned õigeaegsed. Siis võib natuke rohkem raha küsida, kui asi on n-ö sisse söödetud.
     
    Trepitootja kolm soovitust1. Ole näppupidi tootmise juures. Et ettevõte areneks ja tootmine oleks efektiivne, pead ise olema kogu aeg kohal. Kui sa kaugelt juhid ja mõtled, et küll töömehed kõik ära teevad, siis seda paraku ei juhtu. Ja alati pole asi sugugi selles, et tööline looderdaks, Vastupidi, ta võib olla liiga hakkaja, kes teeb mõttetut tööd, näiteks tõstab mitu korda asju ringi. Kui ise oled tootmise juures, siis oskad kõike seda vältida.
    2. Ära nörrita tellijat. Pigem kuluta toote valmistamisele aega rohkem ja tee kvaliteetne toode - kunagi hakkab see sulle tagasi teenima. Meil on palju kliente, kes on tulnud mõne aja möödudes jälle meie juurde. Ütleb, et nüüd ta ehitab järgmist maja ja soovib trepid tellida taas meilt. Samas ei lase me oma toodete hinda liiga odavaks, me ei proovigi võistelda konkurentidega, kes teevad odavamalt. Lähtume tõdemusest, et töö kiitku tegijat.
    3. Kuula töölist. Me kuulame alati oma töömeeste jutud ära ja arutame nendega kõik probleemid läbi. Nii palju kui võimalik, arvestame tööliste soovidega. Näiteks ei koonerda me tööriistade ja töökaitsevahendite puhul. Kui töömees ikka ütleb, et jalad löövad õhtul tuld, siis tähendab on tegu viletsate jalatsitega ning muretseme kvaliteetsemad. Kui töömees on töövahendite ja töötingimustega rahul, on ka tema töö tulemuslikum.
    Äripäeva gaselli rubriik, kus kirjutame kiiresti arenevatest väikefirmadest ja nende omanikest, ilmub kaks korda kuus.Äripäeva Gaselli TOPi lähteandmeteks on ettevõtte käive ja kasum enne makse aastatel 2011, 2012 ja 2013. 2011. aasta müügitulu peab ulatuma 100 000 euroni ja aastatel 2011-2013 kasvama käive ja kasum vähemalt 50%.TOPi jõudis tänavu 1106 ettevõtet.
  • Hetkel kuum
Seotud lood

Andrus Hiiepuu: kustkohast tulevad ja kuhu kaovad eesmärgid?
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Elektriautotootja rahamure pani suured aktsiapakid liikuma
Stockholmis noteeritud Volvo Cars jagas finantsprobleemides elektriautotootja Polestari osaluse oma aktsionäridele, kelle seas suurim on Hiina Geely. Geely omakorda müüs suure paki veokitootja Volvo aktsiaid, et Polestari toetamiseks raha vabastada.
Stockholmis noteeritud Volvo Cars jagas finantsprobleemides elektriautotootja Polestari osaluse oma aktsionäridele, kelle seas suurim on Hiina Geely. Geely omakorda müüs suure paki veokitootja Volvo aktsiaid, et Polestari toetamiseks raha vabastada.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
LHV tippjuht lahkub ametist
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Raadiohommikus: seentest elektriautode suuromanikuni Jäta oma küsimus hommikuprogrammi külalistele
Äripäeva raadio reedene hommikuprogramm sisaldab mitut uudist – kiiresti arenevas seente maailmas tegutsev Eesti idufirma teatab oma värskest saavutusest ning selguvad arvamuskonkursi Edukas Eesti nominendid.
Äripäeva raadio reedene hommikuprogramm sisaldab mitut uudist – kiiresti arenevas seente maailmas tegutsev Eesti idufirma teatab oma värskest saavutusest ning selguvad arvamuskonkursi Edukas Eesti nominendid.
Viljar Arakas ja Robert Kitt said eelarvenõukokku
Eesti Panga nõukogu nimetas teisipäeval toimunud istungil ametisse Eesti eelarvenõukogu uue koosseisu, mis alustab tööd mai keskpaigas.
Eesti Panga nõukogu nimetas teisipäeval toimunud istungil ametisse Eesti eelarvenõukogu uue koosseisu, mis alustab tööd mai keskpaigas.