Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Valdkondade parimad: mis toob kõva palga?

    Fund Ehituse juht Ott Kikkas ja president Toomas Hendrik Ilves panevad 2013. aasta aprillis nurgakivi Eesti Rahva Muuseumile. Tollel aastal on Fund Ehitus oma sektori parimate palgamaksjate hulgas. Foto: Andras Kralla

    Äripäeva koostatud värske Palga TOPi valdkondade parimad palgamaksjad kinnitavad nagu ühest suust, et kõrge palga toovad head oskused ja kõva töö.

    Finantssektor on traditsiooniliselt kõrgelt tasustatud, sest tegu spetsiifilisi teadmisi nõudva valdkonnaga.
    Kommentaar: Eesti ajude eksport
    Ülo Adamson, Trigon Capital ASi juhatuse liige 
    Meil on enamik töötajaid know-how- ja oskustöölised ehk töötame ajudega, seega meie palkade võrdlemine Eesti keskmise palgaga ei oleks päris õige. Meil on Eesti ajude eksport. Me nõustame palju ka investeerimisfirmasid, see on kõrgete nõudmistega töö ja selle eest makstakse kõrget palka. 
    Juhime ettevõtteid, mis tegelevad tootmisega ja jaekaubandusega, kui vaadata nende keskmiseid palku, siis sarnanevad need palju rohkem Eesti keskmisega. Meie töötajad tegelevad investeerimisprojektide juhtimisega ja haldamisega ja see on kõrgelt tasustatud töö. Paljud tööd, mida nad teevad, hõlmavad investorite raha üle maailma, sh suur osa Skandinaaviast. Investeerimisfondid, mida juhitakse, asuvad Eestist väljaspool.
    Finantssektori parimad palgamaksjad
    (keskmine brutokuupalk eurodes)
    1. Danske Capital 50032. Trigon Capital 45453. SEB Varahaldus 44704. Swedbank Investeerimisfondid 37305. Ambient Sound Investments OÜ 30566. Nordea Pensions Estonia 29917. Global Guarantee OÜ 24298. Kredex SA 23699. PriceWaterhouseCoopers AS 213110. Eesti Väärtpaberikeskus AS 1994
    Veondus ja laondus
    Kommentaar: Töötajaid motiveerib stabiilne sissetulek
    Ülo Eero, TS Shippingi juhatuse liige
    Meie palgapoliitika aluseks on multifunktsionaalse jäämurdja Botnica rahvusvaheliste nõuete kohane mehitamine ja aastaringne laevale tasuva töö leidmine. Peame tagama tõrgeteta TS Shipping OÜ-le laeva ostuga kaasnenud kohustuste täitmise.
    Arvestades DP3 klassi laeva Botnica enda tehnilist keerukust ning Botnicaga teostatavate tööde, eriti off­shore-tööde keerukust nii vee all kui ka vee peal, on nõuded laeva mehitamisele, meeskondade sertifitseerimisele ja meeskondade palgaskaaladele paika pandud nafta ja gaasitööstuses kasutatavate industrial standard põhimõtetega. Töötajate palgad sõltuvad teostatavate tööde keerukusest, laeva offshore-töödeks rentinud prahtija nõuetest, lepingu pikkustest ja laeva tööregiooni asukohast. 
    Palgaedetabelisse suhtun ilma emotsioonideta, kuna saame väga hästi aru, et teatud töökohtadele esitatud vägagi spetsiifiliste tingimuste täitmine võib olla äärmiselt raske. Konkurents selles vallas on väga tugev, kuna tuleb konkureerida samal offshore-laevade prahiturul selliste riikide offshore-laevastikega kui Norra, Inglismaa, Saksamaa jt, kus palgad on suuremad. 
    Töötajaid motiveerib suurel osal aastast see, et meremeestel on teiste meremeestega võrreldes tavapäratu lähedus oma kodule ja perele. Lisaks sellele töögraafik, hea elu ja olmetingimused laevas. Stabiilne sissetulek ehk siis Eesti mõistes üsna kõrge stabiilne palk, mis annab meremeestele võimaluse lihtsamalt näiteks kinnisvaraostu raames pangalaenu saada. Lisaks sellele on meil tööandja kulul lisakoolituste saamine, tagamaks näiteks tõusu ametiredelil. Lisakoolitustelt saadud sertifikatsioon kehtib üldjuhul kõigis offshore-laevades üle maailma. Samuti teeme töötajatele õnnetusjuhtumite kindlustuse välismaiste suurte ja soliidsete kindlustusfirmade juures suurematele summadele, kui seda nõuab Eesti seadus.
    Veonduse ja laonduse sektori parimad palgamaksjad
    1. Spacecom AS 10 7412. Tarcona AS 41053. TS Shipping 36474. Panaviatic AS 33185. Tschudi Ship Management AS 28716. Via3L Spedition OÜ 23467. Alfons Hakans OÜ 23058. Eesti Loots AS 22499. Nord Service OÜ 181710. TNT Express Worldwide Eesti AS 1674
    Masina-ja metallitööstus
    Kommentaar: Skandinaavias Eesti meestel hea maine
    Andres Mitt, Scanest OÜ omanik ja juhatuse liige
    Scanest OÜ on loodud 2013. aastal ja tegutseb Skandinaavia riikides. Teeme koostööd Soome ja Rootsi tehastega. Tegemist on hooajalise tööga, Eesti mehed teevad metallitöid ja paberitehaste korrashoiu töid. 
    Töötajaid motiveerib see, et olen ise vastutulelik, kui vaja näiteks oma asju ajada ja puhata. Oleme samade töötajatega tegelikult aastaid koostööd teinud ja tunneme üksteist. Eesti meestel on Skandinaavias hea maine ja nende tööga ollakse rahul.
     
    Masina- ja metallitööstuse parimad palgamaksjad
    1. Scanest OÜ 22542. Uniks Marketing OÜ 22023. MBnet Pinnatöötluse OÜ 20894. Meiren Engineering OÜ 17385. ETS Nord AS 16516. Monier OÜ 16387. Metagrupp OÜ 15808. Kinema OÜ 15349. Valdek AS 151110. Finest Steel AS 1499
    Ehitussektor
    Kommentaarid: Tulemustasu on liikumapanev jõud
    Indrek Saar, Vilcon Ehitus OÜ üks omanikest ja juhatuse liigeMeil on enamik töötajaid objekti ja -projektijuhid, kes veavad hoonete ehitust. Tavapäraselt seatakse iga saadud lepinguga meeskonnale ülesanne, mille täitmine ja ülemine toob boonuseid. See on põhjus, miks 2013. aastal olid kõrgemad palgad. Kui võtta meie põhikuupalk, siis me kindlasti ei oleks nii esirinnas. 2013. aastal oli meil väga hea aasta, mitu projekti sai lõpetud ja inimesed on saanud tavapärasest rohkem raha.Seega, kui ettevõttel on läinud hästi, siis läheb hästi ka inimestel. Eelmine aasta meil tulemustasude poolest nii hea ei olnud. Usun, et olukord on aasta- pooleteise pärast oluliselt parem kui täna. 
    Töötajaid motiveerib kogu komplekt. Ainult raha pärast ei käida tööl. On teisigi ettevõtteid, kus teeniks sama raha. Meil on väike, sõbralik ja kokkuhoidev kollektiiv, mis on tänapäeval oluline. Suhted töötajate vahel on paremad ja lähedasemad kui suuremates ettevõtetes, kus töötaja kõiki kolleege ei tunnegi. Mõni inimene on ka tagasi tulnud meie juurde sellepärast. 
    Põhipalk muutub meil ka, kuid tulemustasu jääb liikuma panevaks jõuks. Põhipalka oleme tõstnud vastavalt ümberringi toimuvale, lähtume majandusolukorrast. Viimati tõstsime 2013. aasta lõpus. Häid inimesi ei ole tegelikult võtta, töötajad tuleb kas ise välja koolitada või konkurendilt üle lüüa.
     
    Suurem vastutus toob suurema tasu
    Tarvo Kuusk, Taskar OÜ juhatuse liige 
    Kasutame Taskaris sektoris laialt levinud mudelit, kus töötajale väljamakstav tasu koosneb paljudel juhtudel kolmest komponendist – põhipalgast, objektitasust ja tulemustasust. Töötasu keskmist tõstabki märgatavalt tulemustasu, mida töötaja saab eelmiste perioodide väga hea töö eest.
    Ettevõttele olid head nii 2013. kui ka 2014. aasta. Siin on väga selge põhjus – suuremahulised ELi struktuurifondidest rahastatavad tellimused keskkonnaehituses ja välisvõrkude ehituses jõudsid neil aastatel lõpule. Maksti välja varasemate aastatega kogunenud tulemustasusid.
    Tänavu on aga tegevus keskkonnaehituses märgatavalt vähenenud, kuna sõltume oluliselt avaliku sektori hangetest. Praeguseks ei ole veel käivitunud ka uus eelarveperiood. Tuleb märkida, et oodatav ELi eelarveperiood aastani 2020 on ehitussektori jaoks oluliselt tagasihoidlikum. Avaliku sektori ehk riigi ja omavalitsuste tellimuste tugev kõikumine ajas seab surve alla ka tööjõuga seoses. Koos mahu langemisega tuleb vähendada ka tööjõudu. 
    Tublisid töötajaid on raske leida. Ja nii ongi tavaline, et hea meeskond kujuneb ajaga. Hinnatud vaba tööjõudu tööturul reeglina leida pole. Väärt inimesed töötavad suhteliselt paiksena, kuna neid hindab ka olemasolev tööandja. Meile on alati olnud oluline oma töötajatele pakkuda head töökeskkonda, arendada oskusi ning maksta väärilist tasu.
    Otse loomulikult on igale inimesele väga oluline motivaator tema töötasu suurus. Meie ettevõtte töötajad on tippspetsialistid, kellel suur vastutus. Ja suurema vastutusega kaasneb ka kõrgem töötasu. Töötaja jaoks, kelle töötasu võimaldab põhivajaduste rahuldamisele lisaks enda ja pere elukvaliteeti mitmekesistada, on olulised ka muud väärtused peale palga. Mõtlen kolleegide vahelisi häid suhteid, tiimitunnet, vaheldusrikast ja väljakutseid esitavat tööd, täiendkoolitusi.
    Me peame kõrvuti palgaga väga oluliseks töökeskkonda tervikuna. Oleme suutnud luua mõnusa ja üksteist toetava töise õhkkonna, kus inimestel meeldib töötada. Selle näiteks on kasvõi asjaolu, et vajadusel ollakse töiste ülesannetega valmis meelsasti ka vabal ajal tegelema.
     
    Kolmekordne palgavahe ei ole üllatav
    Andres Ruuge, TEN OÜ juht
    Minu palk sisaldab ka dividende, mis on jaotatud kuude lõikes. Umbes kümme aastat olen endale sama palka maksnud, aga 2013. aastal ehitasin endale maja, siis oli rohkem raha vaja. Kui töötaja saab keskmiselt 2500 eurot kuus, siis juhataja kolm korda suurem palk ei ole üllatav. 
    2013. aastal oli töötajate keskmine palk 2952 eurot ja kõik palgal olevad Eesti mehed töötasid Soomes ja Rootsis. Kunagi alustasin ehitust Eesti turul. Välismaal töö otsimine oli hädasund. Umbes kümme aastat olen seal äri ajanud. 
    Mul on töötajate tuumik olnud suhteliselt sama, kümme meest on läbinud vajalikud koolitused ja neile saab anda ükskõik mis tööd. Palganumber on privaatne ning mina üritan hoida madalat profiili.
    Ehitussektori parimad palgamaksjad
    1. Bengel Grupp OÜ 11 1692. Markotoni OÜ 36893. Taskar OÜ 31424. Fund Ehitus OÜ 31405. Stipend OÜ 29706. TEN OÜ 29527. Hexagram OÜ 29348. Vilcon Ehitus OÜ 29179. Silveete Ehituse OÜ 274610. NCCEhitus AS 2403
    Veel valdkondade parimaid
    Tervishoiusektori parimad palgamaksjad
    1. Roche Eesti OÜ 48812. Astrazeneca Eesti OÜ 33353. B.Braun Medical OÜ 29464. Hansa Medical OÜ 28855. Pfizer Luxembourg Sarl Eesti Filiaal 26166. Ode AS 22977. Mako Abi OÜ 22628. Dr. Kai Noor Silmakabinet OÜ 21639. Maxilla AS 194010. Kaarli Hambapolikliinik OÜ 1889
     
    Põllu- ja metsamajanduse parimad palgamaksjad1. Männiku Piim OÜ 20972. Raviltos OÜ 17613. Toftan AS 16614. Combimill Reopalu OÜ 14505. Valga Puu OÜ 14356. Vara Saeveski OÜ 13707. Stora Enso Eesti AS 13468. Expertline OÜ 12529. Iriscorp Transport OÜ 122810. Balti Karusnahk AS 1218
     
    Tootmissektori parimad palgamaksjad
    1. Kekkilä Eesti OÜ 24122. Saint-Gobain Ehitustooted AS 23883. Makita Oy Eesti Filiaal 23824. Timo Houses OÜ 23675. Hekotek AS 23236. Tallinna Farmaatsiatehase AS 23137. Rudus AS 23108. Ahtme Killustik OÜ 22889. Uniks Marketing OÜ 220210. Tikkurila AS 2144
     
    Keemiatööstuse parimad palgamaksjad
    1. Tallinna Farmaatsiatehase AS 23132. Takeda Pharma AS 21213. Orica Eesti OÜ 19014. Henkel Balti OÜ 18065. Kevelt AS 17746. Eesti Energia Õlitööstus AS 14297. Orto AS 12188. Vitale-Xd OÜ 10849. Novotrade Invest AS 105310. Interchemie Werken De Adelaar Eesti AS 960
    Toiduainetööstuse parimad palgamaksjad
    1. Santa Maria AS 17982. Ebm Grupp AS 17183. Tarplani Kaubanduse OÜ 14334. Nõo Lihatööstus AS 13415. Saue Production OÜ 11716. Saku Läte OÜ 11437. Salutaguse Pärmitehas AS 11338. Värska Vesi AS 11139. Scanola Baltic AS 105510. Saaremaa Lihatööstus OÜ 1040
     
    Info ja side valdkonna parimad palgamaksjad
    1. Modirum MDpay OÜ 74572. Skype Technologies OÜ 40553. Proact Estonia AS 27144. Symantec Estonia OÜ 25585. Santa Monica Networks AS 25306. Eesti Interneti SA 25117. Adp Dealer Services Eesti OÜ 24648. Sertifitseerimiskeskus AS 23599. Krediidiinfo AS 218810. Iglu OÜ 1994
     
    Kaubanduse parimad palgamaksjad
    1. 3M Eesti OÜ 26572. Jungent Estonia OÜ 25443. Amari Metals OÜ 24984. Pernod Ricard Estonia OÜ 22465. Pakendikeskus AS 16536. Eugesta Eesti AS 13887. Schetelig Ev AS 13448. Puhastusimport OÜ 13089. Vevid AS 130210. Truckparts Eesti OÜ 1222
  • Hetkel kuum
Seotud lood
Kõik seotud lood

Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Tehnoloogiasektor sügavas languses: Nvidia kaotas oma väärtusest kümnendiku
Selle nädala jooksul on “Suurepärase Seitsme” aktsiate langus kustutanud nende turukapitalisatsioonist kokku enam kui 900 miljardit dollarit, mis on lähedal grupi ajaloo suurimale nädalasele kaotusele.
Selle nädala jooksul on “Suurepärase Seitsme” aktsiate langus kustutanud nende turukapitalisatsioonist kokku enam kui 900 miljardit dollarit, mis on lähedal grupi ajaloo suurimale nädalasele kaotusele.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Amazoni rüpes edu nautiv Eesti ettevõtja: Jeff Bezose juhtimisprintsiibid sobivad meile hästi
Mari Jolleri esimene firma läks põhja, teise müüs ta maha ning kolmas müüdi ligi kaks aastat tagasi hiiglaslikule Amazonile. Selle kaisus on ettevõte Jolleri teatel uue tuule tiibadesse saanud.
Mari Jolleri esimene firma läks põhja, teise müüs ta maha ning kolmas müüdi ligi kaks aastat tagasi hiiglaslikule Amazonile. Selle kaisus on ettevõte Jolleri teatel uue tuule tiibadesse saanud.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Elektrifirma kogemus särtsuautodega: kõikide kulude ennustamisega pole pihta läinud
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Eesti sai Euroopa rahakotist 122 miljonit eurot
Euroopa Komisjon tegi reedel taaste- ja vastupidavusrahastust (RRF) Eestile järjekorras teise väljamakse mahus 122,3 miljonit eurot, kuna Eesti on täitnud kõik taastekava kolmanda osamakse eeltingimuseks seatud eesmärgid.
Euroopa Komisjon tegi reedel taaste- ja vastupidavusrahastust (RRF) Eestile järjekorras teise väljamakse mahus 122,3 miljonit eurot, kuna Eesti on täitnud kõik taastekava kolmanda osamakse eeltingimuseks seatud eesmärgid.
Usaldamatus valitsuse majanduspoliitika suhtes on järsult kasvanud
Üheks suuremaks ettevõtteid mõjutavaks probleemiks on tõusnud vähene usaldus valitsuse majanduspoliitika suhtes, selgus täna esitletud majanduse konjunktuuri kvartaalsest ülevaatest.
Üheks suuremaks ettevõtteid mõjutavaks probleemiks on tõusnud vähene usaldus valitsuse majanduspoliitika suhtes, selgus täna esitletud majanduse konjunktuuri kvartaalsest ülevaatest.