Fortumo sai Google'ist uue juhatuse liikme

Fortumo uus juhatuse liige Tim Carter (vasakul) ja tegevjuht Martin Koppel.  Foto: Fortumo

Mobiilimakselahendusi pakkuva eestlaste eduloo Fortumoga liitus endine Google'i makselahenduste juht, kes hakkab vedama Fortumo äriarendust.

Fortumo uus juhatuse liige Tim Carter juhtis seni Google’i makselahenduste äriarendust Euroopas, Lähis-Idas ja Aafrikas. Fortumos hakkab ta juhtima ettevõtte äriarendust.

“Fortumo on viimased poolteist aastat investeerinud agressiivselt uutesse ärisuundadesse, et pakkuda makselahendusi ka füüsiliste teenuste müügiks ja mobiilirakenduste poodidele nagu Google Play ning Apple iTunes. Uutesse segmentidesse sisenemisega tahame, et lähiaastatel töötleks Fortumo platvorm miljard makset aastas. Selle eesmärgi täitmisel on Tim suureks abiks, sest tema kontaktivõrgustik ja kogemused on ainulaadsed,” rääkis Fortumo tegevjuht Martin Koppel.

Carter meelitati Eesti ettevõttesse otse Google'ist, kus töötades pöördus tema poole Fortumo palgatud värbamisfirma. Ta töötas Google'i Androidi meeskonnas operatsioonisüsteemi loomisest saati 2008. aastal. Tema eestvedamisel muutusid mobiilimaksed Google Plays kättesaadavaks enam kui 20 riigis. Lisaks sellele juhtis Carter Androidi turuosa kasvatamist Verizon Droidi ja Google Nexuse programmide kaudu. Vahetult enne Fortumoga liitumist oli Carteri ülesandeks Androidi turuosa kasvatamine Aafrikas.

Järgneb intervjuu Tim Carteriga.

Miks Te otsustasite Fortumoga liituda?

Sel on kaks põhjust. Esiteks, Google Playga töötamine on näidanud, kui olulised on mobiilimaksed ja et nende tähtsus kasvab. Leidsin, et on õige aeg liikuda oma karjääriga edasi ja teha midagi sarnast, mida nägin Androidiga alustades, kui kuue ja poole aastaga kasvas kasutajate arv nullist 1,5 miljardini. Ma arvan, et maksed on globaalsel tasemel järgmine suur asi, mis võib sellise tasemeni jõuda. Seetõttu olin ma maksete valdkonna võimalustest huvitatud.

Teiseks, miks just Fortumo. Mobiilimaksete turg on üsna ülerahvastatud, kuid on väike hulk meeskondi, kes on saanud oma infrastruktuuri paika ja kel on arusaam, kuidas maksete võimalust globaalselt kasutada. Fortumo on tehniliselt tugev, neil on turul unikaalne positsioon ja väga spetsiifiline fookus arenevatele turgudele. Need on asjad, mis sobivad väga hästi minu arusaamaga, missuguseid võimalusi pakuvad mobiilimaksed.

Kulutasin Google'is palju aega selleks, et välja töötada, kuidas lääne tehnoloogiafirmad saaksid tuua oma tehnoloogia uut tüüpi kasutajateni. Fortumol on see visioon olemas. Kui ma hakkasin nendega suhtlema, leidsin, et see on hea koht, kus oma karjääri edendada.

Kuidas Te Fortumost esimest korda kuulsite?

Puutusin nendega esimest korda kokku Google Plays, kui tegin tehinguid mobiilioperaatoritega Euroopas, Lähis-Idas ja Aafrikas. Operaatorid mainisid neid.

Miks Te otsustasite lahkuda sedavõrd suurest ja kindlasti palju võimalusi pakkuvast firmast nagu Google, et liituda väikese idufirmaga Eestist?

Võimalused aidata juhtkonda, anda ettevõttele mingi suund ja kasvada olid asjad, mida ma ei oleks Google'is teha saanud. Teil on õigus, Google on suurepärane ettevõte, ma olen õnnelik, et sain seal töötada, kuid võimalused suurfirmas on väga erinevad väikefirma võimalustest. Kuigi ma oleks saanud jätkuvalt olla õnnelik ja edukas suure ettevõtte osana, tahtsin mängida suuremat rolli milleski, mis kasvab.

Mingis mõttes tahtsin korrata seda, mida kogesin siis, kui liitusin Androidi meeskonnaga. Android oli väike ja Google'is töötas selle kallal 2008. aastal vaid 100 inimest. Ma nägin, kuidas see kasvas mitu-mitu korda suuremaks ja sain sellele ka ise kaasa aidata. Tahtsin seda kogemust korrata ja mingis mõttes ennast rohkem testida. Kui teha seda väljaspool suurt ettevõtet, õpin palju rohkem ja see laiendab mu karjääri.

Kas oli ka mingisugune konkreetne põhjus, miks Te tahtsite kindlasti Fortumoga liituda?

See oli väga loomulik sobivus. Nende strateegia ja arusaam, kuhu nad arvavad, et see turg liigub ja kuidas nemad saaks mobiilimaksete valdkonda juhtida globaalselt, oli väga sarnane sellega, mida mina arvasin. See sobis hästi ka sellega, mida proovisin Google'is saavutada.

Google kasvas üles lääne kasutajate najal ja arvutis. Nüüd nad liiguvad mobiili, mis on Google'i jaoks tehniliselt lihtne, kuid ärimudelinda endiselt keeruline. Mulle meeldis Martini ja Gerri (Kodres, Fortumo juhatuse liige - toim) visioon, kuidas Fortumo ärimudel võiks töötada, et kasutada ära neid miljardeid kasutajaid, kel on teine profiil kui lääne kasutajatel.

Mida Te soovite oma tööga saavutada?

Ma loodan, et ühel hetkel, mis juhtub loodetavasti kiiresti, oleme maailmas mobiilimaksete vallas esikohal. Ma usun, et kui paneme kokku kõikide meeskondade pingutuse ja plaanid, mis meil on, on see saavutatav. Põhimõtteliselt tahan aidata seda saavutada.

Fortumo tahab pakkuda oma teenust Google Playle. Kas see tähendab, et peate jätkama koostööd oma endise tööandjaga?

Jah, nii on, ja see on väga tore. Nad meeldivad mulle endiselt ja ma loodan, et meeldin jätkuvalt ka neile.

See ei oleks Teile raske?

Ei, ma ei usu seda. Ma arvan, et see on huvitav. Ma ei ole Fortumos veel piisavalt pikalt olnud, et mul oleks nendega kontakte tekkinud, kuid on väga huvitav vaadata Google'it väljastpoolt ja suhelda inimestega, keda ma olen palganud või kes on mind juhendanud või minu kõrval töötanud. Nendega teises kontekstis koos töötamine saab olema väga huvitav. Ma olen kindel, et see on positiivne, kuid eks aeg näitab.

Mis on Teie plaanid selleks aastaks, mida soovite kõigepealt teha?

Kui olen kõigi tegevustega piisavalt kursis, tahaksin alustada mõningate uute toodetega ja aidata laiendada kontakte mobiilioperaatoritega. Ma ei vastuta üksi kõige selle eest, vaid töötan koos toote- ja arendusmeeskondadega ning meie partnerite ja klientidega. Meie kasvusihid on päris agressiivsed, meeskond tuleb panna neid saavutama. See ei puuduta ainult käibe kasvatamist, mis on ka oluline, vaid kogu äritegevuse laiendamist geograafiliselt ja toodete mõttes.

Hetkel kuum