Sirje Rank • 11. mai 2015 kell 12:42

Schäuble: Kreeka referendum võib olla õige samm

Saksamaa rahandusminister Wolfgang Schäuble  Foto: Scanpix/Reuters

Referendum Kreekas rahvusvahelise abipaketi üle võib olla hea mõte, ütles täna Saksamaa rahandusminister Wolfgang Schäuble.

Referendum Kreekas rahvusvahelise abipaketi üle võib olla hea mõte, ütles täna Saksamaa rahandusminister Wolfgang Schäuble.

„See võib olla isegi õige samm lasta Kreeka rahval otsustada, kas nad on valmis vajalike tingimustega nõustuma või soovitakse alternatiivi,“ ütles Schäuble saabudes Brüsselisse eurogrupi rahandusministrite kohtumisele.

Referendumi korraldamine oleks samas riskantne samm nii Kreeka valitsuse kui ülejäänud euroala jaoks, kirjutas Wall Street Journal. Seelisaks niigi pingelisse olukorda veelgi ebakindlust. Ei referendumil tähendaks Kreeka jaoks tõenäoliselt euroalalt lahkumist.

Samas tähendaksid mitmed Kreekale esitatavad nõudmised nagu pensionide kärpine ja tööturu liberaliseerimine jaanuaris ametisse astunud valitsuse jaoks rahvale antud lubadustest taganemist.Eelmine kord kui Kreeka valitsus tegi ettepaneku abipaketi tingimused referendumile panna, oli Saksamaa kantsler Angela Merkel sellele väga vastu. Aasta oli siis 2011. Merkeli vastuseis sundis Kreeka toonase valitsuse referendumiplaanist loobuma.

Hetkel kuum