Alyona Stadnik • 20. mai 2015 kell 14:15

Vähi: riigil ei ole eesmärki

Tiit Vähi esinemas Ida-Virumaa ärikonverentsil.  Foto: Andres Haabu

Eesti majanduse probleem on see, et majandus ei ole viimased seitse aastast ühtegi protsenti kasvanud ega ole ka sellist eesmärki, ütles ettevõtja Tiit Vähi Delovõje Vedomosti Ida-Virumaa ärikonverentsil.

Vähi sõnul on Ida-Virumaa väga suure potentsiaaliga maakond. "Meie maakonda iseloomustavad kõige edukamad ekpordinäitajad," rääkis Vähi. "Näiteks Eesti väliskaubanduse bilanss on krooniliselt negatiivne, 2014. aastal oli -1,6 miljardit eurot, samas Ida-Virumaal on see näitaja plussis, 230 miljonit eurot."

Vähi ütles, et kui valitsus ütleb, et me valmistume sõjaks ja Venemaa võib meid hõivata nelja tunniga, siis ei olegi meil mõtted investeeringutega tegeleda. „Sellisel juhul ei ole mõtet ka õunapuid istutada, sest need hakkavad vilju kandma alles 4-5 aasta pärast,“ märkis ta.

Vähi meenutas aega, kui ta lõpetas oma poliitikukarjääri ja tuli Sillamäele sadamat ehitama. Siis ta lootis ja uskus, et tulevik tuleb helge. "Et Euroopa ja Venemaa hakavad tegema koostööd igas valdkonnas ja ei tule uut külma sõda," rääkis ta.

Ta viitas USA endisele suursaadikule Venemaal Michael McFaulile, kes kirjutas, et Venemaa praeguste sanktsioonidega kulub 4-5 aastat seni kuni Venemaa läheb pankrotti. "Teades seda köögipoolt, võin öelda, et sanktsioonid mõjutavad negatiivselt väiksemaid riike nagu Läti, Leedu, Eesti. Olen iga kord üllatanud, kui meie poliitikud ja president nõuavad sanktsioonide karmistamist," sõnas Vähi. "Need sanktsioonid töötavad eelkõige meie vastu."

Vähi sõnul töötavad ka nemad nii, et kui muutub poliitiline kliima, peavad nad kohe reageerima ja päästma oma ettevõtteid.

Vähi lisas, et selge on ka see, et Eestil on probleeme, mis on seotud mitte ainult transpordiga, vaid ka põllumajandusega ja turismiga. Seega majanduses üldiselt. "Kõik need probleemid said alguse valitsusest," tõdes ta.

Hetkel kuum