Mait Kraun • 25. mai 2015 kell 18:15

Brasiilia majandust tabab sügav langus

Brasiilia naftaettevõtte Petrobras töötajad rahvuslipuga.  Foto: Bloomberg

Arvatakse, et Brasiilia majandus langeb sellel aastal dollarites mõõdetuna veerandi võrra, sest riigi valuuta väärtus on vähenenud ning Brasiiliat on tabanud majanduskriis, vahendab Financial Times.

Brasiilia valitsus näitas oma eelarvepresentatsioonis, et selle aasta oodatav SKP on 1812 miljardit dollarit. Eelmisel aastal oli SKP 2353 miljardit dollarit – seega oleks tegemist 23protsendilise langusega.

Suuri probleeme on tekitanud kõrge inflatsioon, valitsuse eelarvepuudujääk ning stimuleerimisprogrammi tagasitõmbamine.

„Populistliku mudeli puhul tekib pettekujutelm rikkusest, aga ainult lühiajaliselt,“ ütles Goldman Sachsi ökonomist Alberto Ramos. „Seega tuleb pärast populismi tasaarveldus ja tavaliselt antakse sellega ära kogu tõus, mis saavutati.“

Brasiilia majandus on silmitsi raskustega, kuna riigi majandust vedanud toorainete supertsükkel on läbi saanud ning valitsus ei saa enam krediidimullist tingitud buumi oma kulutuste ja stimuleerimisega pikendada. Riigi keskpank on sunnitud intressimäärasid tõstma, sest inflatsioon on jõudnud 4,5protsendini. Samuti proovib valitsus meeleheitlikult eelarvet tasakaalu saada, et investorite kindlustunne taastada.

Suur osa oodatud majanduslangusest dollarites tuleneb Brasiilia reaali odavnemisest dollarisse. Prognoositakse, et 2015. aasta lõpuks saab dollari eest juba 3,22 reaali. 2014. aasta lõpus sai ühe dollari eest 2,66 reaali.

Hetkel kuum