Virge Haavasalu • 2. juuni 2015 kell 13:30

O'Brock: ainult rumal omanik sulgeks Silmeti

Molycorp Silmeti juhatuse esimees David O`Brock ei muretse Molycorpi pankroti pärast.  Foto: Meeli Küttim

Isegi kui Molycorp peaks pankrotti minema, siis vaevalt uus omanik hakkab positiivse rahavooga Silmeti tehast sulgema, uskus Sillamäel asuva tütarettevõtte Molycorp Silmeti juht David O'Brock.

O'Brocki sõnul ei puutu Molycorpi võimalik pankrot Silmeti tegevusse. „Me oleme Eesti seaduse järgi iseseisev ettevõte. Meie igapäevased tehingud ei sõltu emaettevõttest selles mõttes, et nemad ei rahasta meid igapäevaselt. Me peame ise tooraine otsima ja ostma ning oma arved maksma. Eestis on firma tugev,“ kummutas O'Brock kahtlusi, justkui võiks Molycorpi pankrot neile midagi halba tähendada. „Loomulikult on viimane asi, mida ma tahaksin, et Eestis tekiks paanika, kuna ei ole mingit põhjust paanika tekkimiseks.“ 

Silmet Grupi endine arendusdirektor ja hilisem nõukogu liige Mehis Pilv märkis samuti, et Silmeti tehas saab ka emaettevõtte pankroti korral kenasti hakkama, kuna tegutseb kõrgtehnoloogilises nišiäris. Pilv müüs enda sõnul Molycorp Silmeti aktsiad juba kolm aastat tagasi kunagisele tehase omanikule Tiit Vähile. Täna ei õnnestunud Tiit Vähi ennast tabada.

Uus võimalik omanik suurim võlausaldaja

Emafirma pankrot tähendab O'Brocki sõnul neile üksnes omanikuvahetust, nagu see juhtus 2011. aastal, kui senine omanik Silmet Grupp eesotsas Tiit Vähiga müüs oma aktsiad Molycorpile.

„Mingi aja möödudes saame sel juhul uue omanikuga kontakti ja siis vaatame, mis strateegia tal on. See oli enam-vähem sama asi, kui viimane omanik müüs firma maha. Siis pidime kokku saama uue omanikuga ja aru saama, mis on nende strateegia,“ lausus ta, lisades, et ainult väga rumal omanik paneks kinni tehase, kus on positiivne rahavoog.

Molycorp Silmeti juht kinnitas, et praegu mingeid läbirääkimisi potentsiaalse uue omanikuga käimas ei ole. „Me peame usaldama, et emaettevõte saab oma finantsasjadega hakkama. Kui ise ei usu oma asju, kes siis usub,“ küsis ta retooriliselt.

Kui emaettevõte peaks pankrotti minema, siis O'Brocki hinnangul võiks uus omanik olla üks suurematest kreeditoridest ehk mõni võlakirjade omanik, kelle seas on varahaldusfirmad.

O'Brocki sõnul nad kindlasti loodavad, et senine ettevõtte omanik Molycorp tegutseb edasi ja saab Sillamäe tehasele toorainet edasi tarnida. „Peamine põhjus, miks härra Vähi müüs tehase Molycorpile, oli see, et neil oli kaevandus olemas ja meie nõrkus Eestis on, et meil ei ole oma toorainet. Ei ole veel piisavalt uuringuid tehtud, kas Eestis on piisavalt muldmetalle,“ kommenteeris ta.

Seda ei osanud O'Brock öelda, kust võiks emaettevõtte jaoks lahendus tulla. „Alati saab pakkuda kreeditoridele aktsiapositsiooni, et kustutada laen või võlakiri. See on lihtsam asi, mida saab pakkuda,“ märkis ta.

Mustaks stsenaariumiks valmis

O'Brock ütles, et tal endal on olemas küll plaanid mustaks stsenaariumiks, aga ta ei ole praegu valmis neid avaldama. Ta kinnitas, et ei plaani kindlasti ettevõttest lahkuda, kui just omanik ei taha, et ta läheks. „Ma olen liiga seotud mitte ainult Silmetiga, aga ka Sillamäega üldse. Olen hakanud seda linna armastama. Ma küll ei tahaks, et linnal või tehasel halvasti läheks. Kui ma saan oma panuse anda, siis olen nõus edasi jääma,“ lausus O'Brock.

Eelmise aasta majandusnäitajaid ei saanud O'Brock veel börsi reeglitest tulenevalt kommenteerida. „Nii muldmetallide kui ka haruldaste metallide osakonnad töötavad sajaprotsendiliselt. Seda on ajaloos ainult mõnel korral juhtunud,“ toonitas ta.

Wall Street Journal kirjutas, et Molycorp teatas eile 32,5 miljoni dollari suuruse laenu maksmatajätmisest ning kasutab 30päevast üleminekuperioodi. Asjaga kursis inimesed on Wall Street Journalile öelnud, et kõik see võib lõpuks viia pankrotiavalduseni enne juunikuu lõppu.

Hetkel kuum