Äripäev • 9 juuni 2015

Vene oligarhi poeg murdis Soome koondisesse

Soome jalgpallikoondise peatreener Mixu Paatelainen tegi üllatava valiku.  Foto: EPA

Täna teeb Soome jalgpallikoondises debüüdi Eesti vastu 29aastane Boriss Rotenberg juunior, kelle oligarhist isa Boriss seenior kuulub Venemaa presidendi Vladimir Putini lähiringi ning on kantud USA musta nimekirja.

Rotenberg juunior on tänavu teinud imelise tähelennu. Kui varem on ta peamiselt klubides pinki nühkinud (vaata tabelit), siis sel aastal pääses ta Venemaa tippklubi Moskva Dünamo eest väljakule ja seda Venemaa koondislase Aleksei Kozlovi asemel. See on tekitanud palju spekulatsioone ja kahtlusi, kas Rotenberg on selle ära teeninud.

Soome jalgpallikoondise peatreeneri Mixu Paatelaineni hinnangul on ning ta mitte ainult ei kutsunud nii Soome kui ka Venemaa kodakondsust omava Rotenbergi rahvsumeeskonda esindama, vaid lubas panna ta ka täna õhtul kell 19.00 peetavas maavõistlusmängus Eestiga algkooseisu.

Rotenbergid pole Venemaal reaärimehed. Arkadi ja Boriss Rotenberg on Venemaa presidendi Vladimir Putini lapsepõlvesõbrad ning said jõukaks riigifirmale Gazprom torude müügi ja ehitusega. Mõlemad kanti nii USA kui ka Euroopa Liidu nn musta nimekirja pärast Ukraina kriisi puhkemist ja Krimmi annekteerimist.

USA andmetel said vennad Sotši olümpial 7 miljardi dollari eest tellimusi. Rotenbergid kontrollivad kahte panka – InvestCapitalBank ja SMP pank, millele on samuti mõlemale kehtestatud sanktsioonid.

Samasse, Putinile lähedase ning läänes musta nimekirja kantud ärimeeste ringi kuulub näiteks ka Gennadi Timtšenko.

Nii ongi, et kolme peale omavad nad Helsingis asuvat Hartwall Arenat. Nimelt on staadioni omanik firma Arena Events OY, millest 50% kuulub Gennadi Timtšenkole ning vendadele Arkadi ja Boris Rotenbergile kummalegi 25%.

Hetkel kuum