Äripäev • 29. juuli 2015 kell 7:48

Statistikaamet: tööturu olukord on paranenud

Statistika  Foto: PantherMedia/Scanpix

Mullu vähenes töötus ja jätkus reaalpalga mõõdukas kasv, tõi statistikaameti peaanalüütik Siim Krusell rahvastikus ja sotsiaalelus toimunud muutustest rääkides positiivsena välja.

„Olukord tööturul on paranenud, aga rahvastiku vähenemise ja vananemise tõttu kahaneb tööealiste arv endiselt,“ selgitas Krusell. „See omakorda parandab töövõtjate positsiooni tööturul ja paneb tööandjad pikemas perspektiivis palgasurve alla,“ lisas ta.

Inimeste tööturuolukorra paranemise ning palgakasvu valguses on vähenenud ka sotsiaalset kaitset vajavate inimeste arv. „Toimetulekutoetust saanud perede arv on pärast järsku kasvu majanduskriisi ajal alates 2012. aastast järjepidevalt kahanenud ja mullu oli selliseid peresid ligi 16 600,“ selgitas Krusell.

Ta lisas, et samas pole see arv jõudnud tasemeni, mis oli kiire majanduskasvu aastatel enne kriisi. „Kui arvestada inimeste endi hinnangut oma majanduslikule toimetulekule, tuli 2014. aastal raskustega toime 14% ja mõningate raskustega 38% 15–74-aastastest ning need näitajad pole varasema aastaga võrreldes oluliselt muutunud,“ tõi Krusell välja.

Statistikaamet esitleb täna kogumikku "Eesti statistika aastaraamat 2015", mis annab statistilise ülevaate Eesti elust ja pakub võrdlusi teiste Euroopa Liidu riikidega.

Hetkel kuum