Eliisa Matsalu • 17. august 2015 kell 7:30

Maxima omaniku esindaja: süüdistused on alusetud!

Maxima segati skandaali  Foto: Äripäev

Maxima suuromaniku, maksudega sahkerdamises süüdistatava Nerijus Numavičiuse vastu külvatakse meedias segadust ja süüdistatakse alusetult, teatas miljonäri advokaat Olga Petroševičiene.

Eelmisel nädalal kaebas Mindaugas Marcinkevicius Maxima kaubandusketi suuromaniku Nerijus Numaviciuse Harju maakohtusse, et sisse nõuda pea 10 miljoni euro suurune kahju, mis tekkis tütarettevõtte müügist. Marcinkevicius on Numaviciuse äripartner ja Maxima grupi väikeosanik.

Numaviciust esindav advokaat Olga Petroševičiene ütles, et Marcinkeviciuse algatatud kohtuprotsessil puudub perspektiiv ja see on surveavaldus enamusosanikule ja Klarus Group Holdings OÜ juhatusele. Nimetatud ettevõte pole osaline kokkulepetes, mida Marcinkevicius peab küsitavaks. „Oleme veendunud, et süüdistused on alusetud ja neid ei saada edu üheski kohtus,“ märkis Petroševičiene.

„Peame kahetsusega tõdema, et Leedu meediast alguse saanud lugu – meie väikeosaniku algatatud sisesõda – on ületanud riigipiirid ja jõudnud Eesti meediasse,“ märkis Petroševičiene. Marcinkeviciuse taktika Leedus on tema sõnul olnud ühene: külvata esmalt meedia kaudu segadust, siis esitada kaebusi riigi ametkondadele ning kolmandaks esitada hulgaliselt kohtukaebusi, millel pole sisu ei Leedus ega Eestis.

Petroševičiene rõhutas, et Vilniaus Prekyba, Maxima ja teised seotud ettevõtted on alati käitunud oma aktsionäride parimates huvides ja kõik ettevõtetega seotud lepingud on tehtud lähtuvalt turuhindadest, millelt on tasutud maksud. „Klarus Group Holdings OÜ võib seda igal hetkel tõestada vastavatele ametkondadele,“ sõnas ta.

Miljonitüli

Nerijus Numavičiuse ja Mindaugas Marcinkeviciuse tüli puhkes Leedu meedia vahendusel üle-eelmisel nädalal, kui väikeosanik Marcinkevicius tuli lagedale Baltimaade rikkaima mehe Numavičiuse väidetavate maksuskeemidega. Suurt rolli skeemides mängib Eestisse registreeritud haldusettevõte Franmax OÜ.

Neljapäeval andis Marcinkevicius oma äripartneri Harju maakohtusse. Hagi järgi nõuab Maxima grupiga seotud ettevõtte Klarus Group Holdings OÜ juhatuse liikmetelt Margus Lentsiuselt, Ingrida Mikenaitelt ja grupi suuromanikult Nerijus Numavičiuselt solidaarselt Maxima grupi väikeosaniku Marcinkeviciuse ettevõtte Taikos Projektas UAB kasuks välja kahju hüvitist summas 9 630 362 eurot. Lisanduma peaks veel viivis.

Hageja ehk Marcinkeviciuse Leedu firma Taikos Projektas UAB esitas hagiavalduse pärast seda, kui koos tegutsedes viisid eelnimetatud isikud ehk kostjad Marcinkeviciusele kuuluva Klaruse osaluse (pea 8%) turuväärtuse alla, võõrandades kaudselt Klaruse kontrollitava tütarettevõtte Franmax UAB 4 363 2000 euroga sel suvel Luksemburgis registreeritud ettevõtele Carson l.a r.s. Müügitehingust saadud summa on kordades all turuhinda, milleks on 166 000 000 eurot, seisab hagiavalduses.

Franmax UAB-sse oli põhimõtteliselt koondunud kogu Maxima grupi intellektuaalne vara ja õiguspool - frantsiisid, kaubamärgid ja väärtuslik osa Maxima grupist. Selle ettevõte aga võõrandas enamusosanik Numavičiuse kontrolli all olev juhatus tema endaga seotud ettevõttele.

Hetkel kuum