Äripäev • 9. märts 2017 kell 8:43

Maksuamet lõpetas Maxima omanikuga seotud firma uurimise

Maxima kauplus  Foto: Andras Kralla

Maksu- ja tolliamet lõpetas Klarus Funds OÜga seotud tehingute kontrolli. Ettevõte kandis varem nime Franmax OÜ ja selle omanikeringi kuulub Maxima suuromanik Nerijus Numavicius.

27. veebruaril edastas maksu- ja tolliamet ettevõttele Klarus Funds kontrolli lõpetamise teate, milles andis teada, et kontrolli käigus ei tuvastatud maksukohustust muutvaid asjaolusid.

Amet kontrollis ettevõtte tulumaksu arvestamise, deklareerimise ja tasumise õigsust maksustamisperioodidel mai–juuni 2015 seoses Franmax UAB 100% osaluse võõrandamisega ning Klarus Funds OÜ poolt seotud osapoolega sõlmitud laenulepinguga.

Maksuameti uurimise põhjus võis olla 2015. aasta suvel Maxima omanike vahel lahvatanud tüli, millest Äripäev on korduvalt kirjutanud. Nimelt tuli Maxima üks omanikke Mindaugas Marcinkevicius avalikkuse ette karmi süüdistusega oma äripartneri, Leedu rikkaima mehe Nerijus Numaviciuse vastu. Väidetavalt oli Numavicius välja töötanud keerukaid skeeme, kuidas ettevõtetest raha kantida ja maksudest eemale hoida ning võimalikult suure osa saadud tulust enda tasku pista.

Suurärimeeste konfliktist tuli välja, et võimalikes skeemides mängib suurt rolli ka Eestis registreeritud ning 2011. aastal asutatud investeerimis- ja haldusettevõte Fran­max OÜ, millele kuulus Leedu firma Fran­max UAB. Tegu on ettevõttega, mis pakub Eesti, Läti, Leedu ja Bulgaaria Maxima kaubanduskettidele frantsiisiteenuseid. 

Tüli on jõudnud nii Eestis kui ka Leedus kohtusse. Viimaseid arenguid saab lugeda siit.

Hetkel kuum