Eliisa Matsalu • 2 veebruar 2016

Maxima suuromanik korruptsiooniskandaalis

Maxima suuromanik on Leedus korruptsioonikahtlusega kriminaaluurimise all.  Foto: Andras Kralla

Balti rikkaim mees, Maxima suuromanik Nerijus Numavicius on seotud Leedu ühe suurima haigla ja ravimifirmaketi korruptsiooniskandaaliga. Samuti alustati tema vastu kriminaaluurimist.

Maxima emafirma Vilniaus Prekyba suuromaniku Nerijus Numaviciuse suhtes alustati kriminaaluurimist. Ühtlasi uuritakse Vilniaus Prekyba ettevõtete tehinguid ja töötajaid. Peamiselt süüdistatakse neid organiseeritud kuritegudes, rahapesus, korruptsioonis ja pettuses.

Leedu uudisteportaal 15.min.lt kirjutas, et Leedu peaprokuratuuri teatel on Numaviciuse kriminaalsüüdistusi uuritud juba eelmise aasta suve lõpust saati. Avalikkust teavitati uurimisest esimest korda selle aasta jaanuari lõpus.

Leedu riigiprokuratuuri kommunikatsioonijuht Elena Martioniene kinnitas, et uurimine on tõesti juba pikemat aega kestnud, ent nad ei saa ühtegi detaili veel avalikkusega jagada. Samuti märkis ta, et uurimine ei tähenda veel, et kuriteod tõesti toime pandi.

Numaviciuse jurist Olga Petroševiciene ütles, et nad püüavad anda oma parima, et näidata Numaviciuse läbipaistvust ja kriminaaluurimised aitavad sellele vaid kaasa.

Eelmisel aastal teatas Numaviciuse kunagine äripartner Mindaugas Marcinkevicius, et Balti rikkaim mees on pannud toime mitmeid kuritegusid, süüdistades teda Vilniaus Prekyba enamusosaluse ebaseaduslikus omandamises ja maksudest kõrvalehiilimises. Maksupettusesüüdistusega on seotud ka Eesti, kuna väidetavalt müüdi Vilniaus Prekyba kontserni üks tulusaimaid ärisid Franmax UAB ligi üheksa korda tegelikust hinnast odavamalt maha Numaviciuse teisele ettevõttele. Süüdistaja sõnul tehti tehinguga Eestile kümneid miljoneid eurosid kahju.

Leedus on eelmise aasta oktoobrist uuritud ka võimalikku korruptsioonijuhtumit Šiauliai haiglas, kus väidetavalt tegi haigla omanik koostööd Eurovaistine ravimifirmaga, mis kuulub samuti Vilniaus Prekybale ehk Numaviciusele. Korruptsioonisüüdistuse said kaks Eurovaistine töötajat. Ettevõtte tegevjuht Kristina Jakubauskiene teatas täna, et astub kohalt tagasi. Uurimised jätkuvad.

Hetkel kuum