Äripäev • 2. september 2015 kell 6:15

Kaljuranda ja Kiili ootas 4 miljonit eurot

Kapo vahistas altkäemaksu kahtluse tõttu Allan Kiili (vasakul) ja Ain Kaljuranna.  Foto: Raul Mee

Prokuratuur kahtlustab, et Tallinna Sadama juhid pidid saama kokku 4,1 miljonit eurot altkäemaksu, millest lõviosa ehk 3,8 miljonit pidi minema Kiilile, kirjutab tänane Eesti Ekspress.

Prokuratuur kahtlustab ka, et Eesti firmad ESTEVE Terminal ja HTG Invest maksid Kiilile ja Kaljurannale kahe peale 530 000 eurot, millest märksa suuremad summad liikusid koos nelja tuttuue praami tellimisega, mis oli sadamas Kiili pärusmaa. 

Sadama nõukogu ette jõudis kolm pakkumist: kõige kallimaks osutus Soome tehas, kes oli ehitanud laevu ka Tallinkile, järgnes Poola tehas, kõige soodsam oli Türgi oma. Keegi ei aimanud, et pakkumised sisaldavad priskelt meelehead. 

Altkäemaksud vormistati konsultatsioonide ja muude sarnaste lepingute nime all. Laevaehitajad pidid raha maksma kompaniidele, mis asuvad mitmel pool maailmas ja on eestlaste kontrolli all.

Loe pikemalt Eesti Ekspressist.

Eelmisel nädalal otsustas Harju maakohus riigiprokuröri Laura Feldmanise taotlusel võtta määramata ajaks vahi alla AS Tallinna Sadama juhatuse esimees Ain Kaljurand ja juhatuse liige Allan Kiil. Mõlemat meest kahtlustatakse suures ulatuses altkäemaksu võtmises pikema aja jooksul. Altkäemaksu andmise looga seoses on kahtlustatavana kinni peetud veel kuus inimest. Ükski ettevõte praeguse seisuga kahtlustust saanud ei ole.

Kriminaalasja kohtueelset menetlust viib läbi kapo ja juhib riigiprokuratuur.

Hetkel kuum