Pille Ivask • 16. september 2015 kell 6:45

Saksamaa majanduslike väljavaadete indeks kukkus

Foto: epa

Sakslaste hinnang oma riigi majanduslikele väljavaadetele muutub üha pessimistlikumaks, vahendab CNBC.

ZEW instituudi tehtud uuringu põhjal langes septembris majanduslike väljavaadete indeks augustis olnud 25 punktilt 12,1 punktile. Instituudi president Clemens Fuest märkis, et indeksi langemise taga on arenevate turgude majanduslike väljavaadete halvenemine.

„Kuna Saksamaa majandus on ekspordile orienteeritud, muudab arenevate turgude majandusarengu aeglustumine kehvemaks ka Saksamaa majanduse väljavaateid. Kuna teise kvartali majanduskasv tuli peamiselt välisnõudluse arvel, on üsna vähetõenäoline, et eksport tulevikus majanduskasvu stimuleerib,“ selgitas Fuest.

Paljud analüütikud on väitnud, et ZEWi indeks ei kajasta reaalset olukorda ning näeb tulevikku liiga tumedana.

ING peaökonomist Carsten Brzeski lausus, et tulevikku hinnates tuleb silmas pidada ka olevikku. „Kui praegune olukord muutub paremaks, nõrgestab see paratamatult tulevikuväljavaateid,“ ütles ta ja lisas, et ZEWi indeksisse tasub suhtuda kriitiliselt, kuna viimased kuud on näidanud, et indeks pole kuigi usaldusväärne.

Hetkel kuum