Edgar Savisaar sai kahtlustuse altkäemaksu võtmises

Tallinna linnapea Edgar Savisaar astus augustis üle pika aja pärast rasket haigust linnarahva ette.  Foto: Andras Kralla, Äripäev

Kaitsepolitsei kahtlustab Tallinna linnapead Edgar Savisaart korduvas altkäemaksu võtmises.

Täna hommikul esitas kaitsepolitsei Tallinna linnapeale Edgar Savisaarele kahtlustuse korduvas altkäemaksu võtmises. Kahtlustuse järgi võttis Edgar Savisaar 2014. ja 2015. aastal korduvalt altkäemaksu varade ja soodustustena nii enda kui ka kolmanda isiku kasuks kokku mõnesaja tuhande euro väärtuses.

Täna esitati kahtlustus ka mitmele inimesele, keda kahtlustatakse altkäemaksu võtmisele kaasaaitamises, andmises ja vahendamises. Kõik kahtlustatavad on Eesti kodanikud. Alates tänasest hommikust teostavad kaitsepolitsei ametnikud menetlustoiminguid mitmes kohas ning mitme inimese suhtes. Kriminaalmenetlust juhib Riigiprokuratuur.

Edgar Savisaare lähedane sõber, keskerakondlasest Tartu volikogu esimees Aadu Must ütles Äripäevale, et Savisaarele esitatud kahtlustuste kohta ei tea ta midagi ning soovitas küsida neilt, kes on asjaga kursis. "Ma tahaks kõigepealt informatsiooni selle kohta, mitte nii, et küsite ja kohe vastan," sõnas Must ja katkestas telefonikõne.

Riigikogu aseesimees ja keskerakonna juhatuse liige Jüri Ratas ütles, et tal on riigikogu juhatuse kohtumine ja ei ole mahti juhtunut kommenteerida.

Edgar Savisaare endine abikaasa ja Euroopa Parlamendi saadik Vilja Savisaar-Toomast keeldus Savisaare teemal kommenteerimast.

Ärimees ja varem Keskerakonna majanduskonverentsil esinenud Enn Veskimägi kuulis Savisaare altkäemaksu kahtlustusest alles ajakirjaniku vahendusel. Ta loobus kommenteerimast, kuna uudis tuli talle üllatusena ning märkis, et ta pole poliitikaga seotud inimene. Selle kohta, kas käes on aeg, mil Savisaarelt tuleb püünelt alla tulla, vastas Veskimägi: „ei oska öelda.“

Rand & Tuulberg suuromanik Aivar Tuulberg  Foto: Raul Mee, Äripäev

Ettevõtja vahistatud

Ehituskontserni Rand & Tuulberg suuromanik Aivar Tuulberg on kinni peetud ning talle on esitatud kahtlustus. Rand & Tuulberg on seotud suurte omavalitsuste ühisprojektidega nii Tallinnas kui ka Tartus.

Tuulberg oli mullu Äripäeva Rikaste Topis 96. kohal. Ruhnu elanike registrisse kantud ehitusettevõtja Aivar Tuulbergi vara väärtus hinnati 25,3 miljoni euroni.

Aivar Tuulbergi äripartner Raivo Rand märkis, et kuulis Tuulbergile esitatud kahtlustusest meedia vahendusel. Midagi kahtlustada ta ei osanud. "Ma arvan, et kõik on ikkagi hästi," ütles Rand ning lisas, et ei kavatse rohkem teemat kommenteerida.

Edgar Savisaare juhitud Tallinnaga on tihedalt koostööd teinud ka näiteks Jaanus Otsa, Urmas Sõõrumaa ja Oliver Kruuda.

Ehitusettevõtja Jaanus Otsa kuulis enda kinnitusel nii Savisaarele altkäemaksu võtmises kahtlustuse esitamisest kui ehitusettevõtja Aivar Tuulbergi vahistamisest Äripäeva ajakirjaniku käest. Ta ütles, et temale pole sel teemal ühtegi küsimust esitatud, pole kutsutud KAPOsse ning ta ei tea ka uurimisest mitte midagi.

Sarnaselt Aivar Tuulbergiga Tallinna linnaga koostööprojekte teinud ärimees Urmas Sõõrumaa nentis, et ei ole Edgar Savisaarele ega Tuulbergile esitatud altkäemaksu kahtlustusest midagi kuulnud. „Ma olen praegu Ukrainas. Ma ei tea midagi,“ ütles ta. Sõõrumaa ei osanud altkäemaksu kahtlustuse kohta midagi kommenteerida. „Tallinna linnaga teeb koostööd sadu ettevõtteid. Kas te ise ka teate kuhu te tüürite,“ esitas ta vastuküsimuse. Ta kinnitas, et kaitsepolitsei temaga ühendust võtnud ei ole.

Hetkel kuum