Pille Ivask • 28. september 2015 kell 5:45

Kataloonia valimised võitsid iseseisvuse pooldajad

Kataloonia president Artur Mas eilsetel valimistel  Foto: epa

Kataloonias toimusid eile regionaalsed parlamendivalimised, esialgsete tulemuste kohaselt said iseseisvust toetavad parteid veidi alla poole häältest, vahendab Bloomberg.

Iseseisvusmeelsete parteide liit Junts pel Si, kuhu kuulub ka Kataloonia presidendi Artur Masi partei ning antikapitalistlik, ent samuti iseseisvust pooldav CUP, said 48 protsenti häältest. Junts pel Si ning nende liitlane CUP saavad parlamendi 135 kohast endale 72.

„Meil on mandaat, et oma projektiga edasi minna,“ kommenteeris valimiste tulemusi katalaanide juht Artur Mas. Paljude katalaanide jaoks oli eilne hääletus võrdväärne referendumiga, kas lüüa Hispaaniast lahku või ei.

Erakonna CUP liider Antonio Banos kommenteeris valimistulemuste laekumist Twitteris, postitades sinna laulu „Goodbye Daddy“, mis viitab ilmselgelt sellele, et Kataloonia hakkab Hispaaniast lahku lööma. „Pühendusega Hispaania riigile. Ära pikka viha pea. Head aega,“ säutsus ta.

Kuigi Madrid ei taha Kataloonai eraldumisest midagi kuulda ning ka seaduse silmis on see piirkonna jaoks üsna keeruline, on selge, et iseseisvusmeelsus nende valimiste tulemusena kindlasti suureneb.

Kataloonia on Hispaania üks rikkamaid piirkondi ning selle majandus moodustab Hispaania kogumajandusest viiendiku. Piirkonna edukus aitab märkimisväärselt kaasa vaesemate piirkondade nagu Andalusia ja Extremadura elujärje parandamisele.

Hetkel kuum