Sirje Rank • 2. november 2015 kell 13:07

Soome magusamaks põrus

Jäätis.  Foto: EPA

Soome valitsus on otsustanud kaotada magusamaksu, millega on maksustatud jäätised ja karastusjoogid, kuid näiteks küpsised ja jogurtid mitte.

Maks kaob 2017. aasta algusest. Soome päevaleht Helsingin Sanomat leiab, et magusa maksustamist võiks rahva parema tervise nimel uuesti üritada, kuid maksustada tuleks suhkrusisaldus ning panna see maks toimima nagu tubakaaktsiis.

Soome eelmise valitsuse kehtestatud magusamaks oli eelkõige mõeldud riigikassa täitmiseks, see ei olnud ehtne n-ö pahe maksustamine. Nii jäid paljud suure suhkrusisaldusega tooted maksu alt välja ja tootjad tõid turule hulga uusi küpsisesorte.

Magusamaks võiks olla selline, mis kannustab ettevõtjaid muud liiki uuendustele kui uued küpsisesordid, kirjutab leht.

Riigi tuludesse lööb maksu kaotamine ligi 100 miljoni euro suuruse augu.

Hetkel kuum