Harry Tuul • 16. november 2015 kell 13:45

Poola uus valitsus riigistab meedia

Poola uus kultuuriminister Piotr Glinski soovib meedia riigistada  Foto: EPA

Poola värske valitsus on otsustanud üle vaadata erameedia staatuse ning vähendada välisosalusi, vahendas AFP.

Poola kultuuriminister Piotr Glinski ütles uudisteagentuurile PAP, et riik püüab hakata välismaiseid osalusi meediafirmadest välja ostma väga varsti ja võimalik, et juba aasta lõpus. Välisosalus on Poola meediafirmades tavaline, peamiselt on see Saksa päritolu.

Glinski selgitusel muudetakse meediakanalid rahvusliku kultuuri institutsioonideks. „Me tahame muuta kohaliku meedia omanikumustrit,“ selgitas Glinski. „Nagu panganduses, me saaksime osta tagasi meediafirmasid välisomanikelt ning kui võimalik, luua oma enda institutsioon.“

Glinski lisas, et avalikul meedial peaks olema ühtne missioon, nagu rahvusmuuseumil või rahvusooperil. Projekti hakkab juhtima endine uudisteagentuuri PAP ja avalik-õigusliku raadio juht Krzysztof Czabanski.

Konservatiivne erakond Õigus ja Õiglus võitis 25. oktoobril peetud valimised ning erakonna peaminister Beata Szydlo vannutati ametisse eelmisel nädalal. Ka president Andrzej Duda on pärit samast parteist. Parteid juhib tagaplaanilt Jaroslaw Kaczynski.

Viimati sundis meediafirmasid välisosanikest loobuma Poola naaber Venemaa. Venemaa president Vladimir Putin kirjutas mullu oktoobris alla seadusele, mis piirab välismaa aktsionäride osaluse Vene massimeediaettevõtetes 20% peale ning keelab välismaalastel asutada Venemaal meediaettevõtteid.

Seadus jõustub 2016. aastal ning kõigile asjaosalistele on antud aega 2017. aasta veebruari keskpaigani, et nad jõuaksid viia oma ettevõtte omandistruktuuri seadusega vastavusse. Seaduse täitmist jälgib Venemaa riiklik meediajärelevalve Roskomnadzor, kelle pädevuses on anda seaduserikkujad kohtusse ning nõuda nende tegevuse peatamist.

Mitmed ettevõtted ongi juba Vene turult väljunud. Näiteks on turult sisuliselt väljunud Soome meediafirma Sanoma OY.

Hetkel kuum