• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Vaata, millised riigiettevõtted plaanib Michal erastada

  Majandus- ja taristuminister Kristen Michal.Foto: Jaanus Lensment/Postimees/Scanpix

  Majandus- ja taristuminister Kristen Michal ütles, et riigil on plaan, milliseid ettevõtteid võiks lähiaastatel erastada, liita või kuhu kaasata partnereid.

  Ettevõtted, mida võiks viia börsile või millest võiks mingi osa erastada, kaasata partnereid või liita, võiksid Michali nägemuses olla Eesti Teed, Omniva, EVR Cargo, Metrosert ja Teede Tehnokeskus.
  Hädamüüki ei taha Michal riigiettevõtetes korralda, kõik peab olema läbi mõeldud. „2017. või 2018. aastal võiks Eesti Teed erastamisele minna, Omniva on leidnud partnereid ja lähikuudel selgub ka selle ettevõtte saatus, kui valitsus arutab laiemalt riigi omandipoliitikat puudutavat,“ ütles ta.
  Mis puudutab Eesti Energiat, siis Michal ütles, et tema jääks eriarvamusele nendega, kes soovivad seda erastada.
  „Eestil on 36 riigiettevõtet, nendest 20 on majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi valduses ja 6 rahandusministeeriumi haldusalas. Kui vaadata neid MKMi ettevõtteid, siis on pilt üsna kirju,“ rääkis Michal täna advokaadibüroo Sorainen ärihommikul.
  Kuhu me peaksime jõudma? „Osa ettevõtteid läheb ühte gruppi ehk holding'usse, ehk sellest saab kontsern, kuhu kuuluvad ettevõtted, mida ühendab üks taristu,“ selgitas Michal. Sinna peaksid minema Michali sõnul Tallinna Sadam, Saarte Liinid, Eesti Loots, Eesti Raudtee, EVR Cargo ja Tallinna Lennujaam.
  „Tegemist on sarnaste ettevõtetega, kellel on sarnane äriloogika,“ sõnas Michal. „Seega me loome transpordikontserni.“
  Tema sõnul on eesmärk luua juhtimissünergia, terviklik teenus piirist piirini, samas ka parandada finantsvõimekust ja kokku hoida kulusid. „Moodustame ühenduslüli poliitilise ja ärijuhtimise vahel. Loodetavasti on see ettevõtetele oodatud sündmus,“ tõdes Michal.
  Minister märkis, et ühinenud ettevõtted suudavad ka likviidsust paremini korraldada. „Üks osa nendest ootustest, miks me seda teeme, on avalik huvi ja maksumaksjate huvi, et riigiettevõtteid võiks paremini kontrollida,“ märkis Michal ning meenutas mullust Tallinna Sadama juhtumit. Plaan on tuua valdusettevõtete tasandile nii finants- kui ka sisekontroll, tõdes ta.
  Maksumaksja huvides on, et juhid vahetuksid, ja see on Michali sõnul ka reformi üks eesmärke.
 • Hetkel kuum

Enefiti börsikell kuulutab Eesti väikeaktsionäri triumfi
Enefit Greeni aktsiate esmane avalik pakkumine õnnestus vaatamata sellele, kuidas aktsia käituma hakkab, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Enefit Greeni aktsiate esmane avalik pakkumine õnnestus vaatamata sellele, kuidas aktsia käituma hakkab, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Börs: USA turul parim nädal alates juunist
USA aktsiaturud lõpetasid reede tõusuga ning Dow Jonesi indeksi jaoks oli see nädal parim alates juunist. Aktsiatel aitasid nädala jooksul kallineda pankade tugevad kvartalitulemused, vahendab Reuters.
USA aktsiaturud lõpetasid reede tõusuga ning Dow Jonesi indeksi jaoks oli see nädal parim alates juunist. Aktsiatel aitasid nädala jooksul kallineda pankade tugevad kvartalitulemused, vahendab Reuters.
Lemmikuhoidja Laura: see on mu unistuste töö!
Loomaarmastaja Laura Vilbaste täitis turul tühja koha ja hakkas pakkuma lemmikloomade hoidmise teenust. Vilbaste loodab, et ta teenusest kasvab ühel päeval välja põhikohaga töö.
Loomaarmastaja Laura Vilbaste täitis turul tühja koha ja hakkas pakkuma lemmikloomade hoidmise teenust. Vilbaste loodab, et ta teenusest kasvab ühel päeval välja põhikohaga töö.
Arco Vara juht loodab Enefitist kiiret kasumit
Kinnisvaraarendaja Arco Vara tegevjuht Miko-Ove Niinemäe tõdes, et osales väikeses mahus Enefit Greeni IPO-l, kuid neljakordne ülemärkimine tuli talle vaatamata soodsatele oludele üllatusena. Niinemäe näeb, et investorite arvu kasv on kasulik kõigile.
Kinnisvaraarendaja Arco Vara tegevjuht Miko-Ove Niinemäe tõdes, et osales väikeses mahus Enefit Greeni IPO-l, kuid neljakordne ülemärkimine tuli talle vaatamata soodsatele oludele üllatusena. Niinemäe näeb, et investorite arvu kasv on kasulik kõigile.