Äripäev • 25 jaanuar 2016

Lukoil: maailm ei toimi odava naftaga

Lukoili peakorter Moskvas.  Foto: epa

Tehnoloogia vaatenurgast ei saa maailm, kus naftabarrel maksab 30 dollarit, eksisteerida, sest sellist naftat pole piisavalt, ütles Lukoili asepresident Leonid Fedun intervjuus TASSile.

Feduni sõnul on naftaturg praegu „piisavalt kummaline“ ja nafta hind reaalsete sündmustega nõrgalt seotud. Midagi prognoosida võib vaid lühiajaliselt, leiab ta. „Hinda ette öelda on võimatu, sest loomainstinktiga investorikari sööstab kord tagasi, kord edasi. Muidugi võib turgu veel allapoole suruda, aga majanduslikult pole sel enam mõtet. See sobib vaid spekulantidele. Tehnoloogia vaatenurgast ei saa eksisteerida maailm, kus barrel maksab 30 dollarit. Sellist naftat ei ole piisavalt,“ ütles Fedun.

Tervikuna on turg tema hinnangul keerulises seisus ning sellist sügavat langust ei osanud keegi ette näha. „Praegu me oleme praktiliselt põhjas, kunagi varem pole nafta hind nii alla laskunud - kui muidugi arvestada 2015. aasta hindadega,“ märkis ta. Suur osa naftast, mida praegu maailmas puuritakse, on ajalooliselt omahinnaga üle 30 dollari barrelist, ütles Fedun ja lisas, et kui see hind jääb nii alla piisavalt kauaks, tekib nafta defitsiit ja tugev tootmise tagasilöök.

Ta ei välista, et mais või sel suvel otsustab OPEC kvoote kärpida. Seejuures rõhutas ta, et kartus, et Iraan tuleb turule ja uputab kõik naftaga üle, pole õigustatud. Mis puudutab põlevkiviõli, siis jääb tema sõnul turule vaid 20-30 firmat, kes suudavad selles „hindade liharaiumises“ ellu jääda.

Täna teatas naftakaupleja Pierre Andurand, kes prognoosis nafta hinna langust kuni 25 dollarile barrelist, et 2017. aastaks taastub naftabarreli hind 70 dollari juures. Täna hommikul tõusis Brenti toornafta hind 32,72 dollarile barrelist.

Hetkel kuum