Koit Brinkmann • Harry Tuul • 23. veebruar 2016 kell 7:48

Tabatud spioonide jäljed sumbuvad

Täna selgus, et kaitsepolitseiamet koostöös prokuratuuriga on tabanud ja süüdi mõistnud kolm Venemaa heaks spioneerinud meest, kellest kaks on Eesti kodanikud.

Nende jälgede ajamine viib aga tupikusse. 32aastase Eesti kodaniku Maksim Gruzdevi, 21aastase Eesti kodaniku Aleksandr Rudnevi, 42aastase määratlemata kodakondsusega Pavel Romanovi hingel pole praegu ühtegi firmat ega kinnistut.

Tõsi, äriregister näitab ühte 42aastast Pavel Romanovi, kellele kuulus aastatel 2011-2013 OÜ Maharex. Ettevõtte asutasid 2005. aastal kaks Narva elanikku ning see tegeles autolammutamisega. Viimane majandusaasta aruanne pärineb aastast 2009, mil Maharexi müügitulu oli 871 000 Eesti krooni ning kasumit teeniti 219 000 krooni. Kui ettevõte läks Romanovi omandusse, registreeriti see ühes Ermakova külas Meremäe vallas Võrumaal asuvas talus. Maharex kustutati äriregistrist 2013. aastal.

Samuti oli Romanov 2004-2005. aastal OÜ Anveja juhatuse liige. Autolammutusega tegelenud ning 2007. aastal äriregistrist kustutatud ettevõtte kuulus siis Veera Romanovale ja Sergei Popovile.

Tartu maakohus mõistis mullu oktoobris ja tänavu veebruaris süüdi kolm meest, kes panid toime Eesti Vabariigi vastaseid kuritegusid, tehes ebaseaduslikku koostööd Venemaa eriteenistustega. Pikemalt artiklis "Eesti tabas Vene spioonid".

Hetkel kuum