Äripäev • 7. märts 2016
Jaga lugu:

Arco Vara: ärge makske maakleritasu mustalt!

Ärge makske maakleritasu mustalt!  Foto: PantherMedia/Scanpix

Kui kinnisvara ostu-müügi tehingu juures palub maakler maakleritasu maksta sularahas või oma isiklikule kontole ehk nii-öelda mustalt, siis võite riskida maksu- ja tolliameti huviorbiiti sattumisega, hoiatab Arco Vara Tartu piirkonna juht Tarvo Tamme.

Kinnisvaraturul tegutseb äriühinguid, kes osutavad maaklerteenust nii madalate teenustasudega, et neid summasid vaadates on selge: ilmselt ei maksta nende tasude pealt makse ja sisuliselt pakutakse osapooltele võimalust ametlikust asjaajamisest mööda hiilida, märgib Tamme.

„Oma kodu müüjal tasub aga meeles pidada, et kinnisvara müügi puhul jääb märk maha maa-ameti registrisse, kust maksuamet saab info hõlpsasti kätte,“ paneb ta südamele. „Tulumaksukohustuse tekkides saab maaklerteenuse eest tasumist tõendava dokumendi alusel selle teenuse kuludesse kanda. Kui olete maaklerile aga maksnud mustalt, ei ole see enam võimalik.“ Seega tuleks maaklerteenust osutavatelt äriühingutelt kindlasti küsida vahendusteenuse tasumist tõendavat dokumenti, soovitab Tamme.

Kuidas aga vältida kokkupuudet maaklerite või äriühingutega, kelle äritegevus põhinebki taolisel maksude optimeerimisel? „Vastus on lihtne: uurige maaklerteenuste kohta erinevatelt kinnisvarabüroodelt ning juhul, kui mõni pakkumine on teistega võrreldes märkimisväärselt madalam, on selge, et riskite kehva teenuse saamisega ning ilmselt ei esitata teile hiljem teenuse kohta arvet,“ annab Tamme nõu.

Vaata seoseid nende isikute ja firmadega:
Jaga lugu:
Hetkel kuum