Äripäev • 30. märts 2016 kell 8:32

Kütusepetis kavaldas maksuameti üle

Oleg Belokrõlov.  Foto: Andres Haabu

Kütusemaffia juhtimises süüdi mõistetud Oleg ­Belokrõlov mängis maksuametile ninanipsu, kirjutab Eesti Ekspress.

2014. aasta juunis mõistis Harju maa­kohus Belokrõlovi ja tema üheksa kaasosalist süüdi suurejoonelise käibemaksupettuse eest. Maksukahju tekitas Belokrõlov vaid veidi enam kui aasta jooksul skeemiga, kus OÜd Adrian Arendus ja INV T vähendasid kütuste müügil tekkinud käibemaksukohustust metallide ja väärismetallide fiktiivsete ostutehingutega. Kohtusse ilmus enda sõnul töötu mees valge Bentley´ga.

Skeemi tõttu jäi riigil saamata 30,2 miljonit eurot. Sellest summast sai riik tagasi umbes veerandi, pettust juhtinud Belokrõlovile määrati tingimisi vanglakaristus.

Maksuamet määras Belokrõlovile ühtlasi ka majandustegevuse keelu kõikidel tegevusaladel üheks aastaks. Belokrõlov aga vaidlustas ärikeelu kohtus ja sai tänavu veebruaris õiguse, kirjutas Eesti Ekspress. Tallinna ringkonnakohus leidis, et seadus lubab määrata majandustegevuse keelu konkreetsel tegevusalal, kus rikkumine aset leidis. Seega võis maksuamet keelata Belokrõlovil ajada kütuseäri, aga mitte muul viisil raha teha.

Maksuameti peajurist Karolin Lorents kommenteeris: "Kohtu hinnangul ei võimalda kehtivad seadused valdkonnaülese keelu rakendamist, mis suurte pettuste korraldajate puhul pärsiks uute maksupettuste korraldamist. Ainult üksikute valdkondade osas keelu rakendamine ei ole maksu- ja tolliametis arvates aga efektiivne meede maksupettuse tõkestamiseks."

Bentley on üks Oleg Belokrõlovile kuuluvatest kallitest autodest.  Foto: Andras Kralla

Belokrõlov vaidlustas keelu, sest leidis, et see on vastuolus põhiseadusega, kirjutas Äripäev

„Vaadake, küsimus ei ole majandustegevuse nõuete rikkumises, küsimus on keelus. Tal on keelatud igasugune majandustegevus, ta ei saa isegi talunik olla. Keeld, sellises ulatuses nagu tema suhtes kohaldatud, rikub tema põhiseaduslikke õigusi,“ selgitas Belokrõlovi esindaja advokaat Dragan Perovic.

Ettevõtluskeelu vaidluses esindavad Belokrõlovit advokaadibüroo Legalia ja advokaadid Aivar Pihlak ja Dragan Perovic. Pihlak nentis, et maksuameti nõutav ettevõtluskeeld on võrdlemisi erakordne. Nimelt on Belokrõlov esimene, kelle puhul seda seadusepügalat kohaldatud on ning nüüd on Belokrõlov keelu vaidlustanud, sest leiab, et see rikub tema õigusi.

Belokrõlov sai 1990ndatel tuntuks seltskonnakaunitar Beatrice’i abikaasana. Avalikkusele on ta silma jäänud valge luksautoga Bentley.

Hetkel kuum