31. märts 2016
Jaga lugu:

Brüsseli terrorirünnak tõstis EKRE toetust

Mart ja Martin Helme juhitava EKRE toetus tõusis pärast Brüsseli terrorirünnakuid.  Foto: Erik Prozes

Märtsi viimasel nädalal tehtud internetiuuringust selgus, et Keskerakonda toetab 26%, Reformierakonda 20% ja EKREt 19% Eestimaa valijatest. Vabaerakonna ja SDE toetus oli 11% ning IRLile annaks hääle 7% valijatest.

Kui märtsis oli uuringu põhjal EKRE toetus veel 13%, siis näitab viimane küsitlus nende toetuse hüppelist kasvu väga lühikese perioodi jooksul.

Enne Brüsseli sündmuseid tehtud uuringus toetas Keskerakonda 25%, Reformierakonda 23%, SDEd 13%, Vabaerakonda 12% ning IRLi 6% valimisealistest kodanikest.

„EKRE on veebikeskkonnas tehtud küsitlustes saanud alati pisut suurema toetuse kui tavapärastes näost-näkku meetodil tehtud omnibussküsitlustes,“ kommenteeris Turu-uuringute ASi uuringujuht Juhan Kivirähk.

Meeste ja naiste eelistuste puhul paistab silma, et SDEd toetab 16% naistest ja vaid 6% meestest, samal ajal EKREt toetab 13% naistest ja 26% meestest. Teiste erakondade puhul soo järgi suured erinevused puuduvad.

Keskerakonna toetus põhineb peamiselt venekeelsel valijaskonnal, neid toetab 80% venelastest. Eestlaste seas on kõige populaarsemad Reformierakond 24% ja EKRE 23%. Vabaerakonna, SDE ja Keskerakonna toetus on eestlaste seas võrdselt 12% ning IRLi toetus 8%.

Turu-uuringute AS küsitles 22.-28. märtsini Ühiskonnauuringute Instituudi tellimusel 1000 valimisealist Eesti kodanikku. Küsitlus toimus veebikeskkonnas. Eesmärgiks oli saada ülevaade inimeste arvamustest Euroopa migratsioonikriisi kohta, kuid samuti küsiti vastajatelt nende erakondlikku eelistust.

Vaata seoseid nende isikute ja firmadega:
Jaga lugu:
Hetkel kuum