31. märts 2016 kell 9:17

Brüsseli terrorirünnak tõstis EKRE toetust

Mart ja Martin Helme juhitava EKRE toetus tõusis pärast Brüsseli terrorirünnakuid.  Foto: Erik Prozes

Märtsi viimasel nädalal tehtud internetiuuringust selgus, et Keskerakonda toetab 26%, Reformierakonda 20% ja EKREt 19% Eestimaa valijatest. Vabaerakonna ja SDE toetus oli 11% ning IRLile annaks hääle 7% valijatest.

Kui märtsis oli uuringu põhjal EKRE toetus veel 13%, siis näitab viimane küsitlus nende toetuse hüppelist kasvu väga lühikese perioodi jooksul.

Enne Brüsseli sündmuseid tehtud uuringus toetas Keskerakonda 25%, Reformierakonda 23%, SDEd 13%, Vabaerakonda 12% ning IRLi 6% valimisealistest kodanikest.

„EKRE on veebikeskkonnas tehtud küsitlustes saanud alati pisut suurema toetuse kui tavapärastes näost-näkku meetodil tehtud omnibussküsitlustes,“ kommenteeris Turu-uuringute ASi uuringujuht Juhan Kivirähk.

Meeste ja naiste eelistuste puhul paistab silma, et SDEd toetab 16% naistest ja vaid 6% meestest, samal ajal EKREt toetab 13% naistest ja 26% meestest. Teiste erakondade puhul soo järgi suured erinevused puuduvad.

Keskerakonna toetus põhineb peamiselt venekeelsel valijaskonnal, neid toetab 80% venelastest. Eestlaste seas on kõige populaarsemad Reformierakond 24% ja EKRE 23%. Vabaerakonna, SDE ja Keskerakonna toetus on eestlaste seas võrdselt 12% ning IRLi toetus 8%.

Turu-uuringute AS küsitles 22.-28. märtsini Ühiskonnauuringute Instituudi tellimusel 1000 valimisealist Eesti kodanikku. Küsitlus toimus veebikeskkonnas. Eesmärgiks oli saada ülevaade inimeste arvamustest Euroopa migratsioonikriisi kohta, kuid samuti küsiti vastajatelt nende erakondlikku eelistust.

Hetkel kuum