Äripäev • 9. aprill 2016
Jaga lugu:

Ettevõtja: kodanikupalgast võib saada Soome suur edulugu

Jukka-Ala Mutka  Foto: Erakogu

Pärnu Finantskonverentsi peaesineja Jukka-Ala Mutka sõnul ei peitu murranguline innovatsioon alati tehnoloogias, tehnoloogia on kõigest asi, mis võimaldab innovatsiooni teostada, kirjutab konverentsid.ee

Vanakooliettevõtjatele tundub vahel, et idufirmade asutajad ajavad liiga palju tühja juttu – et nende lahendus on maailma parim, vallutab kohe-kohe terve maailma jne. Aga tihtipeale ei saa ettevõtmisest üldse asja. Kas selline stiil on vältimatu? Kas idufirmanduses antakse liiga palju tühje lubadusi?

See lähenemine on palju efektiivsem kui rangelt juhitud ja planeeritud äriarendused. See stiil tähendab: mõtle suurelt, proovi väikselt, ebaõnnestu varakult, odavalt või targalt. Tegu on puhta darvinismiga, mis jätab ellu parimad. Alati pole võitja parim tehnoloogia, vaid turule mineku kõige paremini teostanud ettevõtja.

Säärane asjakorraldus võimaldab vältida liiga suurte kahjude saamist. Kiire ebaõnnestumine tähendab ka seda, et ettevõtja saab kiiremini uute probleemide kallale asuda. Enamus idufirmasid lõpetab paari aastaga, paar tükki kümnest on mõõdukalt edukad ja üks kümnest annab rahastaja tegevusele mõtte.

Ma olen kohtunud sadade iduettevõtjatega ja paljusid juhendanud. Neil ei pruugi alati olla selget arusaama, kuidas oma idee turule viia ja monetiseerida, kuid alati on neil teistsugune vaade maailmale, nad vaatavad probleemile uudsest perspektiivist. See on midagi, mis enamikus suurtes ettevõtetes puudub.

Loe pikemalt siit

Jaga lugu:
Hetkel kuum