Äripäev • 17. aprill 2016
Jaga lugu:

Seismoloogid: Jaapanit võib tabada uus suur maavärin

Jaapani edelaosa Kyushu saar 16. aprillil pärast maavärinat.  Foto: epa

Jaapani edelaosas Kyushu saarel on viimase kolme päeva jooksul olnud 388 maavärinat, teatas Jaapani meteoroloogiaamet. Suurimad maa-alused tõuked olid laupäeva öösel tugevusega 7,3 ja 7,1 magnituudi.

Viimastel andmetel on hukkunud 41 inimest ning üle 2000 kannatanu on erineva raskusastmega traumadega haiglas. Seismoloogid on hoiatanud, et maa-alused tõuked võivad kesta veel nädala ning pole välistatud ka uus suur maavärin Jaapani edelaosas.

Kogu möödunud öö on Kyushul kallanud vihma, millega käib kaasas tugev tuul, ning see on raskendanud piirkonnas päästeoperatsioone. Sõdurid, politsei ja tuletõrjujad otsivad rusudest teadmata kadunuks jäänud inimesi. Päästjaid on kohapeal kokku pea 30 000.

Saarel asuvatest naaberprovintsidest Kumamoto ja Oita on evakueeritud üle 240 000 elaniku erikestustesse, koolidesse ja ühiskondlikesse hoonetesse. Kumamoto prefektuuris on elektrita peaaegu 80 000 majapidamist.

Maa värises ka Ladina-Ameerikas

Täna öösel raputas kuni 7,8magnituudine maavärin Ecuadori põhjaosa rannikut, vahendas USA geoloogiateenistus. Maavärina epitsenter on loodes asuvast rannikulinnast Pedernalesest 14 km kaugusel. Tänahommikustel andmetel oli hukkunud 77 inimest ning kannatada saanud 588. Õhtuks oli hukkunute arv kasvanud üle 300, Ecuadori president Rafael Correa teatas 233 inimese surmast.

Ümberkaudsetes piirkondades on loodusstiihia tagajärjel hävinenud suurem osa ehitistest, paljudes kohtades puudub elekter ja veevarustus, ka side on häiritud. Maavärina tagajärjel kadus osaliselt elekter ka sisemaal asuvas pealinnas Quitos.

Tõuked ka Vaikse ookeani lõunaosas

Reuters teatas viitega USA geoloogiateenistusele, et Vaikses ookeanis Tonga saare lähedal oli täna maavärin tugevusega 6,1 magnituudi. Tõuge fikseeriti saare pealinnast Nuku'alofast 277 km kaugusel, 66 km sügavusel ookeani põhjas. Teateid kannatanutest ei ole.

Jaga lugu:
Hetkel kuum