Mait Kraun • 23. aprill 2016
Jaga lugu:

Strateeg: keskpangad hävitavad maailmamajanduse

Euroopa Keskpanga juht Mario Draghi  Foto: Scanpix/Reuters

Mitmete keskpankade „kohmetu“ sekkumine „hävitab" majanduse ning tekitab poliitilise kaose, leiab Societe Generale'i tuntud strateeg Albert Edwards.

Reedel avaldatud kommentaaris andis Edwards tuld lõdva rahapoliitika pihta. Tema sõnul ei saa keskpangad aru, millised on madalate intressimäärade ja rahatrüki tagajärjed.

„Viimastel nädalatel on Janet Yellen (Föderaalreservi juht) ütelnud, et tema ühtegi varamulli USAs ei näe. Ben Bernanke (endine Föderaalreservi juht) kordas oma helikopterilt rahapuistamise kõnet ning Mario Draghi väidab, et Euroopa Keskpanga rahatrükk ja negatiivsed intressimäärad töötavad. Kogu see jutt tekitab minus äärmist pessimismi,“ ütles Edwards.

Edwards lisas, et on ühel meelel Saksamaa rahandusministri Wolfgang Schäublega, kes ütles, et Euroopa Kespanga rahapoliitika annab valimistel trumbid kätte alternatiivsetele ja äärmuslikele poliitilistele jõududele.

„See ei ole ainult Saksamaa fenomen – see on globaalne,“ ütles Edwards. „Inimesed on pahased ja nad näitavad seda välja.“

„Kasusaajad ei ole ainult investorid. Kasu saavad ka anarhistid, kes kasutavad halva rahapoliitika tekitatud kaose enda kasuks meeleldi ära,“ lisas ta.

Keskpangad on viimasel ajal sattunud surve alla ning rahapoliitikud on sunnitud oma seisukohti kaitsma. Neljapäevasel EKP pressikonverentsil ütles Mario Draghi, et keskpank teeb lihtsalt oma tööd.

„Meil on mandaat hoida hinnad stabiilsena terves eurotsoonis, mitte ainult Saksamaal. Me lähtume seadustest, mitte poliitikutest. Me oleme sõltumatud,“ ütles Draghi reporteritele. „Ja muide, see kehtib kõigi riikide puhul.“

Edwards ei ole oma kriitikat aga tagasi tõmmanud. „Mul ei ole vähematki kahtlust, et keskpangad hävitavad oma kohmetu sekkumisega nõrgaks jäänud maailmamajanduse. Selle tulemus on aga poliitiline kaos.“

Jaga lugu:
Hetkel kuum