Äripäev • 7. mai 2016 kell 14:18

USA peab Nord Stream 2 julgeolekuriskiks

Torud 2011. a valminud esimesele Nord Streami gaasijuhtmele  Foto: Reuters/Scanpix

Ameerika Ühendriigid on sügavalt mures Nord Stream 2 gaasitoru projekti pärast, sest seda peetakse ohuks riiklikule julgeolekule, ütles USA energiasaadik Washingtonis toimunud kõnelustel.

Paljudes Euroopa Liidu riikides on alates eelmisest aastast tekitanud muret kavatsus hakata ehitama uut gaasijuhet Venemaalt Saksamaale. Leitakse, et Nord Stream 2 projekt suurendab Euroopa sõltuvust Venemaa Gazpromist, kust tuleb ligikaudu kolmandik ELi gaasist.

Probleem kerkis uuesti sel nädalal Washingtonis toimunud USA ja Euroopa Liidu energianõukogu kohtumisel, vahendas Reuters. Ühendriikide erisaadik ja siseasjade koordinaator Amos Hochstein ütles ajakirjanikele, et Euroopa energiajulgeolek on pannud USAd muretsema oma sisejulgeoleku pärast. „USA on väha mures gaasitoru pärast, mis võib seada ohtu Ukraina majandusliku elujõulisuse,“ märkis ta ja lisas, et see ainult süvendaks lõhet Ida ja Lääne vahel.

Senine peamine gaasikoridor Venemaalt Euroopa Liitu oli Ukraina, kuid see on Krimmis alanud konflikti tõttu suletud. Vaidlus selle üle, kui suurt summat nõuab Gazprom Ukrainalt gaasi eest, on endiselt lahenduseta.

Nord Stream 2 konsortsium, kuhu kuuluvad Gazprom, E.ON, BASF/Wintershall, OMV, ENGIE ja Royal Dutch Shell, teatas, et projekt on puhas äri ja Vene gaas on lihtsalt odavam kui vedelgaas LNG, mida saab näiteks USA tarnida. Hochstein lükkas selle väite tagasi, sõnades, et see ei ole loogiline, kui Euroopa otsustab taristu kasuks, mis ei ole uutele turgudele kättesaadav. „Järgneva viie aasta jooksul tulevad tohutud gaasikogused Austraaliast ja Ameerika Ühendriikidest,“ teatas ta.

Analüütikud on kahelnud, kui suur osa sellest gaasist jõuab Euroopasse, sest Aasias nõudlus aina kasvab ja seal saab gaasi eest küsida kõrgemat hinda. Samas esimene LNG last USAst saabus Portugali eelmisel kuul.

Gazpromi teatel peaks Nord Stream 2 valmima 2019. aasta lõpuks.

Hetkel kuum