Äripäev • 1. juuni 2016 kell 13:04

Helme ja Ossinovski pidasid riigikogus vihast sõnasõda

Martin Helme  Foto: Raul Mee

EKRE-lane Martin Helme ning tervise- ja tööminister Jegveni Ossinovski vaidlesid täna riigikogu infotunnis selle üle, kumb neist on Eesti riigile kahjulikum.

Helme ründas Ossinovskit väitega, et too on viimastel aegadel esinenud väga teravate estofoobsete seisukohtadega Eesti rahvusriigi suhtes. "Olete välja öelnud, et Eesti rahvusriik on ohtlik ja on düstoopia. Ma meenutan siiski teile teie ametivannet. Selles te ütlete, et te tõotate pühalikult jääda ustavaks Eesti Vabariigi põhiseaduslikule korrale ning pühendada oma jõu Eesti rahva heaolu ja tuleviku kindlustamisele," rääkis Helme. "Kui te nüüd tegelikult pühendate oma jõu rahvusriigi lammutamisele ja demoniseerimisele, siis kas te ei leia, et te rikute oma ametivannet, õõnestate põhiseaduslikku korda ja tegelikult peaksite ameti maha panema?"

Ossinovski vastas, et eesti keele ja kultuuri arendamine ei tähenda seda, et me tõrjume suure osa kaasmaalasi oma ühiskonnast primitiivsete bioloogiliste argumentidega. "Olete ju ka teie jõudnud ühes oma sõnavõtus nii kaugele, et hakata eestlust mõõtma nahapigmendi rakkude aktiivsuse kaudu. See on minu hinnangul põhiseaduse kohaselt keelatud, moraalselt tülgastav ja ka lihtsalt ebainimlik," märkis minister.

Ossinovski avaldas veendumust, et Eesti rahvast rääkides on rumal otsida definitsiooni inimese geenianalüüsi teel või väljanägemist hinnates. "Kindlasti selgub siis igasuguseid huvitavaid tõsiasju, millel ei ole siinkohal mingisugust puutumust põhiseadusega. See ei ole muidugi ainult rumal ja teaduslikult küündimatu, vaid ka sügavalt ohtlik. Nii et selles mõttes mina pean igal juhul Eesti põhiseaduse täitmist väga tähtsaks ja kutsun üles ka teid sedasama tegema," lausus ta.

Minister lisas, et inimeste liigitamine bioloogiliste tunnuste alusel on ajaloos läbikäidud etapp. "Kunagi tegi seda üsna hoogsalt minu kodukooli Tallinna Reaalkooli kuulsaim vilistlane Alfred Rosenberg, kes hiljem küll Nürnbergis üles poodi, aga enne seda jõudis ta oma pseudoteaduslike teooriate abiga teha väga palju kurja, miljonid inimesed said surma," märkis Ossinovski. "Ma arvan, et ka teil ei tasu selliste mõtetega flirtida, see teeb väga paljudele inimestele haiget, ohustab Eesti sisemist rahu ja välist julgeolekut ja selle kaudu ohustab see tegelikult ka eesti keelt ja kultuuri."

Hetkel kuum