Äripäev • 3. juuni 2016 kell 12:00

Ettevõtted hindavad aina rohkem vaimselt häiritud inimesi

Vaimsete häiretega inimestel võib olla ka palju kasulikke ja erilisi omadusi.  Foto: Scanpix/Panthermedia

Rootsi firmad on avastanud autistide ja bipolaarse häirega inimeste tugevuse töötajana.

Seda, et teatud vaimsete probleemide ja loomingulisuse vahel on tugev seos, kahtlustati juba Vana-Kreekas, kirjutab BusinessInsider. Läbi ajaloo on teada, et paljude valdkondade geeniustel oli ka päris tõsiseid vaimseid probleeme. Näiteks olid oma ekstsentrilise käitumisega tuntud maalikunstnik Vincent van Gogh, matemaatik John Forbes Nash ja leiutaja Nikola Tesla. Lähiminevikus on miljonär Richard Branson rääkinud oma võitlusest hüperaktiivsusega.

Rootsi psühhiaater Simon Kyaga Karolinska instituudist uuris geniaalsuse ja hullumeelsuse seoseid. Ta avastas, et näiteks maniakaal-depressiivseid oli väga palju teadlaste, näitlejate ja kirjanike hulgas. Kyaga sõnul on suhtumine vaimsete häiretega inimestesse märgatavalt muutumas, sest on mõistetud, et neil on ka kadestamisväärseid omadusi.

Näiteks Microsoft palkab Rootsis autiste nende eriliste matemaatiliste ja infotöötlusoskuste tõttu. Microsofti eeskuju on hakanud järgima ka vähem tuntud ettevõtted.

Rootsi teadlased on veendunud, et mitmeid vaimsete häiretega kaasnevaid omadusi saab suurepäraselt äriajamises ära kasutada.

Hetkel kuum