Äripäev • 13. juuni 2016 kell 10:39

Ossinovski: ministeerium teadis kahtlustustest

Tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovskimääras PERHi nõukogusse ministeeriumi kantsleri Marika Priske.  Foto: Raul Mee

Tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski teatas, et määrab ilmsiks tulnud kuriteokahtlustuste valguses Põhja-Eesti Regionaalhaigla nõukogu liikmeks sotsiaalministeeriumi kantsleri Marika Priske.

"Sotsiaalministeerium on teadlik, et keskkriminaalpolitsei korruptsioonikuritegude büroo on esitanud Põhja-Eesti Regionaalhaigla juhile, infotehnoloogia direktorile ja toitlustusjuhile kuriteokahtlustused," ütles Ossinovski pressiteate vahendusel. Sotsiaalministeeriumi meediasuhete nõunik täpsustas hiljem, et info jõudis ministeeriumisse reedel.

"Avaliku raha eest inimestele tervishoiuteenust pakkuv asutus peab oma tegevuses lähtuma vaid patsiendi huvidest. Läbipaistev ja heaperemehelik majandamine on seejuures enesestmõistetav kohustus," sõnas minister.

Ühtlasi teatas ta, et kujunenud olukorraga tõttu määrab ta täna haigla nõukogu liikmeks sotsiaalministeeriumi kantsleri Marika Priske, kes võtab menetluse ajaks nõukogu juhtimise enda kätte.

"Samuti palusin haigla nõukogul erakorraliselt koguneda juba sel kolmapäeval. Vastavalt seadusele teostab kontrolli juhatuse üle nõukogu, kes peab toimunu asjaolud välja selgitama. Nõukogu saab seejärel otsustada ka Tõnis Alliku jätkamise võimalikkuse üle,“ ütles Ossinovski.

Täna tuli avalikuks, et politsei- ja piirivalveamet saatis reedel Põhja-Eesti Regionaalhaigla (PERH) juhatusele ja nõukogule kirja infoga, et nende uurimise põhjal on haiglas kolm juhti pannud toime õigusrikkumisi. Kahtlustuse on saanud Põhja-Eesti Regionaalhaigla juhatuse esimees Tõnis Allik, ettevõtte infotehnoloogia direktor Marko Kilk ja toitlustujuht Anu Vähi.

Kahtlustus on seotud haigla kahe juhtivtöötaja osalemisega haigla endise toitlustusoperaatori iga-aastasel kliendiüritusel. Jutt on sellest, et reisi kulud – lennukipileti ja ühe hotelliöö maksumuse - kattis kutse esitaja. Teine PPA kirjas toodud etteheide on seotud juhatuse esimehe ja IT direktori töölähetuste aruannete ebatäpsuste ja võimalike vigadega.

Haigla teatel ei tunne ükski kahtlustatav endal mingit süüd ja end esitatud kahtlustustes süüdi tunnistanud ei ole.

Kantsleril aastaid tagasi kuriteokahtlustus

Tähelepanuväärne on, et kantsler Marika Priske on ka ise olnud uurijate huviorbiidis. Tollasele majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi kantlserile Marika Priskele esitati 2010. aasta novembris kuriteokahtlustus.

Prisket kahtlustati selles, et ta mõjutas tollast maanteeameti juhti Tamur Tsäkkot, et viimane omakorda mõjutaks ehitusfirmasid Nordecon Infra ja Lemminkäinen Eesti omavahel ära leppima. Ehitusfirmade tüli põhjusel venis 500 miljoni kroonine Aruvalla-Kose tee-ehitus.

Distsiplinaarasja menetluse toimingud läbiviinud komisjon ei tuvastanud aga ministeeriumi käsutuses oleva teabe põhjal, et Priske on pannud toime avaliku teenistuse seaduses sätestatud distsiplinaarsüütegusid.

Hetkel kuum