Äripäev • 16. juuni 2016 kell 7:33

Eesti Energia tahab minna kollektiivlepingute kallale

Rasked olud on pannud Eesti Energiat vaatama kollektiivlepingute poole.  Foto: Raul Mee

Eesti Energia on pöördunud ametiühingu poole ettepanekuga vähendada keerulise turuolukorra tõttu kehtivates kollektiivlepingutes ettenähtud sotsiaalseid hüvesid, kirjutab Põhjarannik.

Kaevurite ja energeetikute ametiühingu esimees Vladislav Ponjatovski kinnitas Põhjarannikule, et ei ole nõus alustama läbirääkimisi kehtiva kollektiivlepingu muutmiseks. “Praegune leping kehtib veel vähem kui aasta järgmise kevadeni ja seda praegu muutma hakata pole mingit mõtet ega vajadust. Läbi hakkame rääkima järgmise kollektiivlepingu tingimusi,” sõnas Ponjatovski.

Eesti Energia meediasuhete juhi Kaarel Kuuse sõnul püüab ettevõte energiaturu viimase 12 aasta madalaima hinnataseme juures kulusid kokku hoida ning otsib viivitamatult üles kõik võimalikud kokkuhoiukohad. Kuusk ütles, et praegu kehtivates kollektiivlepingutes on erihüved ja mahukad motivatsioonipaketid, mis on ajale jalgu jäänud.

„Näiteks makstakse töötajate lahkumisel osades ettevõtetes täiendavat lahkumiskompensatsiooni. Tööjuubelite, jõulude ja puhkuste puhul makstakse välja erinevaid toetusi. Mõnedel ametikohtadel kehtivad ka puhkuselt tagasituleku toetused või on ette nähtud kuni 48 päevased puhkused. Kollektiivlepingutes on veel näiteks ette nähtud tasu õhtusel ajal töötamise eest, mida kehtiv seadusandlus ette ei näe ning seaduses sätestatust oluliselt kõrgemad öötöö tasud,“ selgitas Kuusk. Eesti Energia ei taha tema sõnul motivatsioonipakette kaotada, vaid need kaasajastada.

„Meie ettepanek puudutas läbirääkimisi ainult nende täiendavate hüvede osas, mida oleme oma töötajatele pakkunud nii-öelda ajaloolise pärandina ja mis ületavad täna märkimisväärselt seadustes ettenähtut,“ lisas Kuusk.

Hetkel kuum