Indrek Mäe • 23. juuni 2016 kell 13:09

Brexit alandaks Suurbritannia krediidireitingut

Viimased kampaaniapäevad enne referendumit 23. juunil  Foto: Scanpix/Reuters

Standard & Poorsi teatel kavatseb agentuur alandada Suurbritannia krediidireitingut, kui viimane peaks tänase referendumi tulemusel otsustama Euroopa Liidust välja astuda.

Praegu on saareriigi krediidireitinguks AAA, kuid Standard & Poori teatel langetakse seda kohe, kui Suurbritannia on otsustanud Euroopa Liidust lahkuda. „Kui Ühendkuningriik otsustab täna, et nad ei kavatse edaspidi Euroopa Liitu kuuluda, siis tule meie otsus reitingu langetamise kohta kiiresti,“ ütles agentuuri reitinguanalüütik Moritz Kraemer.

Kraemeri sõnul tähendaks Brexit Suurbritannia poliitilise olukorra muutumist senisega võrreldes ebastabiilsemaks. „Ei ole võimalik ette ennustada, mis sel juhul juhtuma hakkab, Ühendkuningriigil puudub igasugune plaan, kuidas väljaastumist pooldava referendumi tulemuse korral käituda,“ selgitas analüütik.

Suurbritanniat on hoiatatud ka varasemalt, et Euroopa Liidust lahkumine nõrgendab nende poliitilisi ja majanduslikke sidemeid ning seetõttu ei oleks nende praegune krediidireiting enam õigustatud.

Hetkel kuum