Harry Tuul • 28. juuli 2016 kell 12:45

Venemaa teatas ootamatult järsust kaitsekulude kasvust

Tänavu 23. veebruaril Moskva tänavatel toimunud kodumaa kaitsjate paraad.  Foto: epa

Venemaa teatas ÜROle, et riigi kaitsekulutused kasvasid 2015.aastal pea poole võrra ligi 3 triljoni rublani.

ÜROle saadetud aruandest selgub, et kasv oli mullu 48 protsenti ning ametlikult kulutati 2,9 triljonit rubla ehk 40 miljardit eurot, mis on ligi sada korda rohkem võrreldes Eestiga. Samas riigieelarves on samal real veidi suurem summa, täpsemalt 3,2 triljonit rubla ehk 44,1 miljardit eurot.

Selline vahe tuli välja ka aasta varem. Siis teatas Venemaa ÜROle, et kulutas 2014. aastal kaitsele 1,96 triljonit rubla, kuigi riigieelarves seisis samal real 2,48 triljonit rubla, vahendas RBK.

Gaidari instituudi ekspert Vassili Zatsepin selgitas, et selline lahknevus seab kahtluse alla nii ÜROle esitatud andmete kvaliteedi kui ka Venemaa eesmärgid. Tema arvutusel, mis põhineb riigieelarve analüüsil arvestades ÜRO standardit, kulutas Venemaa otse ja kaude relvajõududele 2015. aastal koguni 4,28 triljonit rubla ehk 59 miljardit eurot, mis moodustab 5,3 protsenti riigi SKTst.

Hetkel kuum