Pille Ivask • 16. august 2016 kell 10:30

Maailmakuulus audiitorfirma sattus miljardiskandaali

PwC hoone Berliinis  Foto: Wikimedia commons

Maailmakuulus nõustamis- ja audiitorfirma PricewaterhouseCoopers ehk PwC on sattunud suurde skandaali, kus ettevõtet süüdistatakse suurte pettuste märkamata jätmises, mis viis finantskriisi ajal panga pankrotti.

PwClt nõutakse rekordilised 5,5 miljardit dollarit, kirjutab Financial Times. Vähe sellest, et tegu on rekordilise summaga, võib PwC kaasus luua ka pretsedendi: kui varem on finantskriisi puhul üksipulgi uuritud pankasid ning reitinguagentuure, pole seni uurimistegevus audiitorfirmadeni eriti jõudnud. Audiitorfirmad on ise väitnud kui ühest suust, et neid pettustes vastutusele võtta pole õige.

PwC on võimaliku pettuse pärast kohtusse kaevanud kunagine laenusaaja Taylor, Bean & Whitaker, kes süüdistab PwCd selles, et too ei suutnud avastada ettevõtte juhi Lee Farkase ja Colonial Banki juhtide omavahelist miljarditesse dollaritesse ulatuvat kokkumängu. Colonial Banki näol oli tegu Alabamas tegutseva pangaga, kes andis Taylor, Bean & Whitakerile laene.

PwC andis panga emaettevõtte ColonialBancGroupi auditile aastail 2002-2008 rohelise tule ehk ei märganud auditis mitte midagi kahtlast. Colonial läks pankrotti aastal 2009, tegu on USA ajaloo ühe suurema panga pankrotiga. 

Selgub, et Taylor, Bean & Whitaker on PwCd süüdistanud selles, et too on õigeks lugenud auditid, kuhu Colonial oli kirja pannud varad, mis olid juba maha müüdud või mida tegelikult ei eksisteerinudki. Selliseid varasid olla olnud 1 miljardi dollari väärtuses.

PwC on omalt poolt teada andnud, et nemad endal süüd ei näe, kuna isegi kui audit on viidud läbi määrustepäraselt, ei pruugita vigu ega pettust tuvastada. Liiati kui tegu on Coloniali poolt olnud nii dokumentide väljamõtlemise kui kahtlaste kokkumängudega.

Hetkel kuum