• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Maailmakuulus audiitorfirma sattus miljardiskandaali

  PwC hoone BerliinisFoto: Wikimedia commons

  Maailmakuulus nõustamis- ja audiitorfirma PricewaterhouseCoopers ehk PwC on sattunud suurde skandaali, kus ettevõtet süüdistatakse suurte pettuste märkamata jätmises, mis viis finantskriisi ajal panga pankrotti.

  PwClt nõutakse rekordilised 5,5 miljardit dollarit, kirjutab Financial Times. Vähe sellest, et tegu on rekordilise summaga, võib PwC kaasus luua ka pretsedendi: kui varem on finantskriisi puhul üksipulgi uuritud pankasid ning reitinguagentuure, pole seni uurimistegevus audiitorfirmadeni eriti jõudnud. Audiitorfirmad on ise väitnud kui ühest suust, et neid pettustes vastutusele võtta pole õige.
  PwC on võimaliku pettuse pärast kohtusse kaevanud kunagine laenusaaja Taylor, Bean & Whitaker, kes süüdistab PwCd selles, et too ei suutnud avastada ettevõtte juhi Lee Farkase ja Colonial Banki juhtide omavahelist miljarditesse dollaritesse ulatuvat kokkumängu. Colonial Banki näol oli tegu Alabamas tegutseva pangaga, kes andis Taylor, Bean & Whitakerile laene.
  PwC andis panga emaettevõtte ColonialBancGroupi auditile aastail 2002-2008 rohelise tule ehk ei märganud auditis mitte midagi kahtlast. Colonial läks pankrotti aastal 2009, tegu on USA ajaloo ühe suurema panga pankrotiga. 
  Selgub, et Taylor, Bean & Whitaker on PwCd süüdistanud selles, et too on õigeks lugenud auditid, kuhu Colonial oli kirja pannud varad, mis olid juba maha müüdud või mida tegelikult ei eksisteerinudki. Selliseid varasid olla olnud 1 miljardi dollari väärtuses.
  PwC on omalt poolt teada andnud, et nemad endal süüd ei näe, kuna isegi kui audit on viidud läbi määrustepäraselt, ei pruugita vigu ega pettust tuvastada. Liiati kui tegu on Coloniali poolt olnud nii dokumentide väljamõtlemise kui kahtlaste kokkumängudega.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Ettevaatust keskmise palgaga, see on fatamorgaana
Rääkides keskmisest palgast, oleme kohati sattunud kujutluste küüsi, mida tekitab sektorite enneolematu ebavõrdsus, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Rääkides keskmisest palgast, oleme kohati sattunud kujutluste küüsi, mida tekitab sektorite enneolematu ebavõrdsus, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Hiina telefonitootja avab elektriautode tehase
Hiina nutitelefonide valmistaja Xiaomi ehitab riigi pealinna Pekingisse tehase, kus saab aastas toota 300 000 elektriautot, vahendab Reuters.
Hiina nutitelefonide valmistaja Xiaomi ehitab riigi pealinna Pekingisse tehase, kus saab aastas toota 300 000 elektriautot, vahendab Reuters.
USA kaubanduspüha tabas ootamatu pööre
Ameerika Ühendriikide ostlejad kulutasid tänavu musta reede ajal e-poodides vähem kui mullu, vahendab Reuters.
Ameerika Ühendriikide ostlejad kulutasid tänavu musta reede ajal e-poodides vähem kui mullu, vahendab Reuters.
Uus Saksa valgusfoori võimuliit rajatakse vastuolulistele plaanidele
Pärast kaks kuud kestnud koalitsioonikõnelusi Saksa sotsiaaldemokraatide, roheliste ja liberaalsete vabade demokraatide vahel tuli Angela Merkelilt võimu üle võttev poliitiline liit välja esialgse leppega, mille elluviimine saab analüütikute hinnangul olema keeruline.
Pärast kaks kuud kestnud koalitsioonikõnelusi Saksa sotsiaaldemokraatide, roheliste ja liberaalsete vabade demokraatide vahel tuli Angela Merkelilt võimu üle võttev poliitiline liit välja esialgse leppega, mille elluviimine saab analüütikute hinnangul olema keeruline.