• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Ettevõtjad näevad müügihindu paigal tammumas

  LasnamäeFoto: Raul Mee

  Töötleva tööstuse tootjahinnad on püsinud Eestis üle aasta sisuliselt paigal. Ka Euroopa Liidus tervikuna on hinnad suhteliselt stabiilsed, kuid erinevalt Eestist on need madalamal tasemel kui aasta tagasi, kommenteeris majandusministeerium täna avaldatud töötleva tööstuse tootjahinna statistikat.

  Statistikameti andmetel kasvasid tootjahinnad Eesti töötlevas tööstuses augustis nii eelmise kuu kui eelmise aasta augustiga võrreldes keskmiselt 0,2 protsenti.
  Ministeeriumi teatel ettevõtjad lähikuudel olulist müügihindade muutust ei oota. Eesti Konjunktuuriinstituudi küsitluse põhjal oli hinnatõusu prognoosivaid ettevõtjaid augustis keskmisest rohkem toiduainetööstuses, metallitööstuses, elektriseadmete tootmises ja mööblitootmises. Valdavalt aga eeldati hindade püsimist muutumatuna või mõningast langust.
  Endiselt on madalal tasemel keemiatööstuse toodete hinnad (langus aastaga ligi 6 protsenti), samas kütteõlide hinnad on tõusnud. Nafta maailmaturu hinnad on eurodes jõudnud peaaegu tagasi aastatagusele tasemele, mis on siiski oluliselt madalamad kui paar aastat varem. Suurematest sektoritest on hinnalangus veidi kiirenenud puidutööstuses, kus toodang odavnes aastaga 1,8 protsenti. Samas on hinnalangus pidurdunud toiduainetetööstuses, mille allharudest kalatööstuses kallines toodang aastaga 8 protsenti.
  Aastaga on hinnad langenud rohkem kui pooltes tööstusharudes. Suurem hinnatõus iseloomustab jookide tootmist (8,6 protsenti). Teistes sektorites on muutused olnud väiksemad. Nii rõiva- kui ka ehitusmaterjalitööstuses kallines toodang aastaga 1 protsendi võrra.
  Augustis näitasid ekspordihinnad kasvu 0,3 protsenti. Juulist olid väljaveohinnad samuti 0,3 protsendi võrra kõrgemad. Ekspordihindade positiivset arengut mõjutas kasvav välisnõudlus. Aastases võrdluses on hinnakasvu enim mõjutanud arvutite, elektroonika- ja optikaseadmete väljaveohindade kasv. Suurima langusega oli augustis jätkuvalt naftasaaduste väljaveohind. Samuti näitasid tugevat langust elektrienergia ekspordihinnad.
  Impordihindades toimusid augustis sarnased muutused eelneva kuuga, aastaga langesid hinnad 2,8 ja kuuga 0,6 protsenti. Sisseveohindade languse taga oli suuresti madal nafta maailmaturu hind. Enim ehk 21 protsenti kahanesid naftasaaduste hinnad. Võrreldes eelmise aasta sama ajaga osteti madalamate hindadega sisse ka metsamajanduse tooteid, keemiatooteid ja puitu. Suuremate aastakasvudega olid nahktoodete impordihinnad.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Egle Heinsar: edukas Eesti algab vaesteta ühiskonnast – 220 eurot kuus kõige haavatavamatele
Tõeliselt edukas riik saame olla alles siis, kui meil pole vaeseid. Kui me ei jõua teha tervet kodanikupalka, tehkem sellest veerandki – kõige haavatavamale ühiskonnakihile, kirjutab sotsiaaldemokraat Egle Heinsar arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Tõeliselt edukas riik saame olla alles siis, kui meil pole vaeseid. Kui me ei jõua teha tervet kodanikupalka, tehkem sellest veerandki – kõige haavatavamale ühiskonnakihile, kirjutab sotsiaaldemokraat Egle Heinsar arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Tallinna börs pani nädalale rohelise punkti
Kõik kolm Balti börsi lõpetasid nädala plusspoolel; enim tõusis Tallinna indeks.
Kõik kolm Balti börsi lõpetasid nädala plusspoolel; enim tõusis Tallinna indeks.
Kinnisvarabüroo: novembris olid Tallinna korteriturul rekordilised nii hind kui tehingute koguarv
Novembris Tallinnas müüdud korterite keskmine ruutmeetri hind tõusis rekordilise 2452 euroni, mis on 3% võrra suurem oktoobriga võrreldes. Kokku müüdi Tallinnas 1098 korterit, mis on viimase 15 aasta suurim tehingute arv, teatas kinnisvarabüroo 1Partner pressiteate vahendusel.
Novembris Tallinnas müüdud korterite keskmine ruutmeetri hind tõusis rekordilise 2452 euroni, mis on 3% võrra suurem oktoobriga võrreldes. Kokku müüdi Tallinnas 1098 korterit, mis on viimase 15 aasta suurim tehingute arv, teatas kinnisvarabüroo 1Partner pressiteate vahendusel.
Veho omandas Mercedes-Benzi sõidukite müüja Lätis
Läti konkurentsiamet andis automüüjale Veho õiguse omandada Mercedes-Benzi sõidukite müüja Lätis Domenikssi, teatas ettevõte pressiteate vahendusel.
Läti konkurentsiamet andis automüüjale Veho õiguse omandada Mercedes-Benzi sõidukite müüja Lätis Domenikssi, teatas ettevõte pressiteate vahendusel.