Mait Kraun • 18. oktoober 2016 kell 19:55

Ameeriklased on eurooplastest 25% töökamad

USA lipp.  Foto: EPA

Ameeriklased on töönarkomaanid. Nad teevad iga päev kauem tööd, lähevad hiljem pensionile ja võtavad vähem vabu päevi, kirjutab Bloomberg.

Uue uuringu käigus püüti aru saada, kui palju ameeriklased tegelikult eurooplastest rohkem tööd teevad. Tuli välja, et keskmine eurooplane töötab 19 protsendi võrra vähem kui keskmine USA elanik. Aasta peale teeb see vaheks 258 töötundi – see tähendab, et ameeriklase tööpäev on keskmiselt tunni võrra pikem. Võime olukorda vaadata ka teist pidi – USA elanikud teevad 25 protsenti rohkem tööd kui eurooplased.

Töötundide arv on riikide lõikes küllaltki erinev, selgub ökonomistide Alexander Bicki, Bettina Bruggemanni ja Nicola Fuchs-Schundelni poolelioleva uuringu andmetest. Kõige enam sarnanevad ameeriklastele šveitslased, itaallased teevad aga kõige väiksema tõenäosusega tööd (29 protsenti vähem kui ameeriklased).

Uuringus arvestati, palju iga inimene keskmiselt tööd teeb ning sinna hulka arvestati ka need, kellel praegu töökohta ei ole. See tähendab, et aja hulka on arvestatud töönädala pikkus, pensionil olemine, puhkused, töötuse määr ja teised tegevused, mis pole tööga seotud.

Ühe teooria kohaselt on ameeriklased töökamad, sest on tõenäolisem, et lisapingutus tasub ennast ära. „Inimesed teenivad USAs väga erineva suurusega palku ning töötajatel on motivatsiooni ametikõrgendust saada, sest sellega kaasneb korralik palgakasv,“ ütles North Carolina ülikooli ökonomist Dora Gicheva.

Lisaks sellele võib ka välja tuua, et USAs on märkimisväärselt madalamad maksud kui Euroopas keskmiselt. See tähendab, et motivatsioon lisatundide abil suuremat palka teenida on väiksem.

„Ameeriklased on eurooplastest rikkamad ja üks põhjus peitub selles, et Euroopas hoiavad maksud inimesi tagasi,“ ütles California ülikooli ökonomist Lee Ohanian.

Lisaks sellele on USAs ka palju pensionäre, kes tööd teevad.

Hetkel kuum