Hindade tõus jätkub

Hindade tõus jätkub  Foto: PantherMedia/Scanpix
Äripäev • 7. november 2016 kell 7:43

Hindade tõusu andis taas suurima panuse kõrgemate aktsiisimäärade toel kallinenud alkohol ja tubakas, kommenteeris Swedbanki vanemökonomist Liis Elmik.

Täna avaldatud statistikaameti andmetest selgus, et alkohoolsed joogid kallinesid aastaga 8% ja tubakatooted 10%. Kaupade ja teenuste hinnad aga tõusid oktoobris eelmise aastaga võrreldes 0,6%.

„Tugev nõudlus siseturul kergitas toitlustuse ja majutuse hindu,“ kommenteeris Elmik. „Miinimumpalga tõusu järel kerkisid lasteaiatasud. Hinnaindeksit mõjutasid samas negatiivselt värske köögivilja ja kommunikatsiooniseadmete odavnemine.“

Mootorikütuste hind tõusis kallima nafta ja kõrgemate aktsiisimäärade toel. Toornafta hind maailmaturul kasvas oktoobris eurodes arvestatuna umbes 6%. Elmiku sõnul hoiavad nafta hinna edasist tõusu tagasi nii suured varud kui ka rekordilised tootmismahud OPECis ja Venemaal – analüütikud kahtlevad, kas OPEC suudab novembrikuisel kohtumisel oma liikmete tootmismahtu piirata.

„Järgmisel aastal hindade kasv kiireneb, seda peamiselt tänu toorainete kallinemisele ja planeeritud aktsiisimaksude ning majutusteenuse käibemaksumäära tõusule,“ prognoosis Elmik. „Hindade tõusu ja aeglasema brutopalga kasvu tõttu aeglustub oluliselt palgatöötajate ostujõu kasv. Tarbimise kasv aeglustub aga vähem kui netopalga reaalkasv, seda tänu hõivatute arvu suurenemisele ning pensionite ja peretoetuste tõusule.“

Hetkel kuum