Kadi Neemre • 9. november 2016 kell 17:43

Barack Obama: soovime Trumpile edu

Barack Obama järeltulijaks Valges Majas saab Donald Trump  Foto: EPA

President Barack Obama lubas oma tänases kõnes tagada sujuva võimu ülemineku värskelt valitud järgmisele USA presidendile Donald Trumpile.

“Ei ole saladus, et meil on uue valitud presidendiga märkimisväärseid erimeelsusi. Küll aga hoiame me kõik pöialt, et tema ametiaeg saaks olema edukas,” sõnas Obama Valges Majas. Obama toetas valimistel Hillary Clintoni kandidatuuri ning aitas läbi viia tema kampaaniat.

Trump aga kritiseeris Obamat halastamatult peaaegu iga päev ning on presidendiks saades võtnud eesmärgiks tühistada Obama firmamärgiks olev Obabacare’ks ristitud kõigile kättesaadava tervishoiuteenuse reform.

Obama sõnul soovib ta, et võimu üleandmine Trumpile oleks rahumeelne ning seda vaatamata pikale ja solvanguid täis poliitkampaaniale. Oma sõnul loodab ta, et Trump säilitab ühtsuse ja kaasatuse vaimsuse ning austuse USA institutsioonide vastu kogu üleminekuperioodi vältel.

Obama lisas, et ta ei saaks olla uhkem Clintoni üle, kes oli tema esimesel ametiajal USA välisminister. “Ta on elanud avalikus teenistuses erakordset elu,” sõnas Obama.

Obama kommentaarid tulid vahetult peale seda, kui Clinton õnnitles avalikult Trumpi võidu puhul ning ütles oma toetajatele, et nad võlgnevad Trumpile avatud meele.

“Me nägime, et meie rahvas on sügavamalt lõhestunud, kui oleks võinud arvata. Sellegipoolest ma usun Ameerikasse ning teen seda alati. Kui ka teie seda teete, siis peame me tulemusi aktsepteerima ning vaatama tulevikku. Me võlgneme talle avatud meele ning võimaluse juhtida,” sõnas Clinton.

Trumpi üllatusliku võidu tagasid eelkõige Florida, Põhja-Carolina, Ohio ning Pennsylvania.

Hetkel kuum