Eliisa Matsalu • 14. november 2016 kell 16:50

Valitsuskõnelused lõpusirgel

SDE esimees Jevgeni Ossinovski (keskel).  Foto: Andres Haabu

Uus valitsus kavatseb suurendada kohalike omavalitsuste iseseisvust, andes neile täiendavaid ülesandeid ja rohkem raha, teatasid koalitsioonikõnelusi pidavad erakonnad.

Keskerakond, IRL ja Sotsiaaldemokraatlik Erakond on alates eelmisest kolmapäevast valitsuskõnelustel läbi arutanud julgeoleku-, kaitse- ja välispoliitika, tervishoiu- ja sotsiaalpoliitika, kohalike omavalitsuste ja regionaalpoliitika ning maaelu, keskkonna ja energeetika valdkonna. Valdkondade eestvedajad viimistlevad koalitsioonilepingu jaoks lõpptekste.

SDE esimehe Jevgeni Ossinovski nõunik Andri Maimets märkis, et paralleelselt käivad majandus- ja maksupoliitika arutelud ja kuna need on seotud kõigi teiste valdkondadega, pannakse maksuteemad lukku läbirääkimiste lõpus. „Samas on kõik kolm osapoolt kinnitanud, et eesmärk on Eesti majanduse seisakust väljatoomine ning madalapalgaliste inimeste sissetuleku suurendamine. Nendest eesmärkidest lähtutakse ka edasisi otsuseid langetades,“ ütles Maimets.

Tänastel aruteludel kinnitati, et haldusreformi ei tühistata. Küll aga liigutakse Maimetsa sõnul selles suunas, et anda haldusreformile sisu ehk teisisõnu antakse omavalitsustele täiendavaid ülesandeid koos rahaliste vahenditega, et suurendada nende iseseisvust. „Ühtlasi soovime anda kohalikele omavalitsustele nende tegeliku tähtsuse kohaliku elu üle otsustamisel ja selle juhtimisel, mis tähendab ka valdade ja linnade suuremat finantssõltumatust,“ täpsustas Maimets. Lisaks soovib valitsus taastada üleminekutoetused ehk topup’i Eesti põllumeestele. „Kuna põllumajandus on loodava liidu silmis ülimalt vajalik majandusharu, tähtsustatakse ka kriisiabi edasist maksmist,“ märkis Maimets.

Loodav valitsus püüab leida võimalust tõsta tulumaksuvaba miinimumi, mis parandaks märkimisväärselt just madala ja keskmise sissetulekuga inimeste võimalusi. Samuti on kõik osapooled valmis panustama rohkem vahendeid riiklikesse investeeringutesse, mis tehtaks enamasti elamumajandusse ja taristusse. Nende rahalise katte üle arutelud käivad.

Keskerakonna esimees Jüri Ratas teatas täna Vikerraadios, et suuri muutusi on oodata aktsiisides ja tõenäoliselt tuleb ka suhkrumaks.

Homme keskenduvad kõnelused kultuuri-, haridus- ja teadus-, noorte- ja lõimumispoliitikale. Täpsemad detailid kõikide valdkondade kohta selguvad nädala lõpu poole.

Hetkel kuum