Heija-Liis Ristikivi • 15. november 2016 kell 9:15

Karli Lambot: Rail Baltic seisab savijalgadel

Karli Lambot, ACE Logistics Group  Foto: Raul Mee

„Väga loodan, et see rumalus jäetakse praegu seisma,“ räägib ACE Logistics Groupi nõukogu esimees ja osanik Karli Lambot avameelselt Rail Balticu projektist.

Rail Balticu projekt on äärmiselt kulukas, ent seisab savijalgadel, sõnas Lambot Äripäeva teemaveebile logistikauudised.ee antud intervjuus.

„Mina olen äärmiselt murelik ja arvan, et ebaprofessionaalse planeerimise ja mõttetu politiseerimise tõttu võib terve projekt ebaõnnestuda,“ leiab ta. „Soome meie Rail Balticu ettevõtte osanikuks ei tule. Laevatranspordiga konkureeriv Rail Baltic algab eikuskilt ja lõpeb eikuskil. Puudub igasugune kindlus, et Rail Balticu põhjapoolne eeldus tunneli ja lõunapoolne eeldus raudtee jätku näol Leedu-Poola piirilt kunagi üldse valmivadki.“

Raudteesektori kaasajastamine peaks uues koalitsioonilepingus olema Lamboti arvates kindlasti kokku lepitud: „Ainult uute sõtumatute uuringute ja ekspertanalüüside alusel tuleks otsustada, et kas Euroopa Liidu toel tehakse investeeringuid olemasolevasse raudteevõrku või mõnesse Rail Balticu sarnasesse varianti. Heal raudteeühendusel Euroopaga on mitmeid alternatiive."

Uuelt valitsuselt ootab Lambot veel põhjalikult läbimõeldud investeeringuid taristusse ja taristuettevõtetesse. „Kuigi ühiskond nõuab kiiret liikumist ja arengut, on kiired otsused siiski halvad otsused. Meil on ebaõnnestumisi juba mitmeid, kuid nüüd lähevad summad suurusjärkude võrra suuremaks,“ manitseb ta uusi riigijuhte ettevaatlikkusele.

Ka laenuvõtmisse suhtub ta ettevaatlikult ega usu, et poliitikud oskaksid laenuraha otstarbekalt kasutada.

Kogu intervjuud Karli Lambotiga saad lugeda siit.

Karli Lambot juhib 17. novembril toimuval Logistika aastakonverentsil arutelu Rail Balticu võimalike arengustsenaariumite üle. Konverentsi programmi vaata siit ja registreeruda saad siin.

Hetkel kuum