Venemaa võtab kokku korruptsiooniaastat

Venemaa korruptsioon  Foto: Reuters/Scanpix
Ave Lepik • 8. detsember 2016 kell 10:53

Umbes 10 protsenti Venemaal sel aastal korruptsiooni eest süüdi mõistetutest on õiguskaitseorganite töötajad, rääkis intervjuus Interfaxile Venemaa peaprokurör Juri Tšaika.

„Sel aastal on korruptsioonikuritegudes süüdi mõistetud 9932 isikut, kellest 984 on õiguskaitseorganite vastutavad tegelased, see teeb 10 protsenti,“ tsiteeris agentuur Tšaikat.

Tšaika sõnul on korruptsioonikuritegude riigile tekitatud kogukahju umbes 43,8 miljardit rubla ehk umbes 640 miljonit eurot. „Kõigi kuriteoliikide peale kokku moodustab korruptsioonikuritegude tekitatud materiaalne kahju Venemaal umbes 10 protsenti,“ teatas prokurör.

Tänavu on Venemaal olnud korruptsiooniasjus suuri ja kõmulisi vahistamisi. Kaasaegse Venemaa ajaloos esimest korda vahistati altkäemaksu võtmise süüdistusega ametis olev minister – majandusminister Aleksei Uljukajev.

Juulis vahistati altkäemaksu saamise süüdistusega Kirovi oblasti juht Nikita Belõhh. Palju kõlapinda on saanud ka siseministeeriumi polkovniku Dmitri Zahhartšenko ja uurimiskomitee kõrgete ametnike kinnipidamine. Venemaa uurimiskomitee Moskva üksuse juhi asetäitja Deniss Nikandrov ja uurimiskomitee isikliku julgeoleku osakonna juht Mihhail Maksimenko on uurimise all kriminaalselt autoriteedilt altkäemaksu võtmise pärast, Zahhartšenko korterist aga leiti 8,5 miljardit rubla (120 miljonit eurot) sularaha.

Korruptsioonisüüdistused on õhus ka Tšaika enda vastu. Mullu avaldas opositsioonipoliitik Aleksei Navalnõi juhitav korruptsiooni vastu võitlemise fond uuriva dokfilmi, milles esitab tõsiseid korruptsiooni- ja kelmuse süüdistusi peaprokuröri poegade tegevuse suhtes, viidates ka prokuratuuri töötajate osalusele nendes skeemides.

Eelmise aasta detsembris esitas Navalnõi juhitav fond Šveitsi peaprokuratuurile Tšaika vanema poja Artjom Tšaika peale kaebuse, mis vaadati üle tänavu märtsis. Šveitsi õigusemõistjad aga ei tuvastanud Artjom Tšaika finantstegevuses midagi seadusevastast. Kõik tema peret tabanud süüdistused lükkab ümber ka Venemaa peaprokurör ise. Ning vaatamata Navalnõi vastutegevusele veereb Tšaikade elu järjest ülesmäge: tänavu augustis sai Artjom Tšaikast Siberis asuva Tõreti soolakaevanduse ametlik omanik – tegemist on Venemaa suuruselt teise soolatootjaga.

Hetkel kuum