Äripäev • 18. detsember 2017 kell 11:25

Vene eksminister läks 8 aastaks trellide taha

Vene eksminister Aleksei Uljukajev mõisteti kaheksaks aastaks vangi.  Foto: epa

Reedel mõistis kohus Venemaa endise majandusministri Aleksei Uljukajevi kaheksaks aastaks range režiimiga kolooniasse - prokurör oli eksministrile nõudnud kümmet aastat kolooniat.

Sama pikka aega ehk kaheksa aastat pärast karistuse kandmist on Uljukajevil keelatud töötamine riigiametis või riigifirmas.

Lõppotsuses oli vähenenud ka Uljukajevile mõistetud trahvisumma - süüdistaja nõutud 500 miljoni rubla (ehk 7,2 miljonit eurot) asemel kahanes see 130 miljonile rublale 1,87 mln eurot).

Uljukajevi vahistamine mullu 14. novembril oli tänapäeva Venemaal esimene kord, kui vahistati nii kõrge ametis olev riigiteenistuja. Vahele võetud ja seejärel ametist vabastatud minister mõisteti uurimise ja kohtupidamise ajaks ehk üle aastaks koduaresti.

Uurimisversiooni kohaselt tabati toonane majandusminister Uljukajev, kui ta võttis vastu naftafirma Rosneft juhilt Igor Setšinilt 2 miljonit dollarit sularaha selle eest, et riigifirma saaks tema ministeeriumilt loa omandada Bašnefti riigile kuuluv aktsiapakk.

Uljukajev on öelnud, et kogu protsess on farss ning temast tehti julma provokatsiooni ohver. Tema sõnul olid kõik tema vastu esitatud süüdistused altkäemaksu võtmises fabritseeritud ning kogu aktsiooni korraldasid Rosnefti juht Igor Setšin ja FSB. 15. detsembril kohtus kõlanud süüdistuskokkuvõttest aga jäi kõlama see, et kohus välistab provokatsiooni fakti.

Neli korda kohtusse ütlusi andma kutsutud peatunnistaja Igor Setšin aga jättis kõik kutsed vastuseta - esimestel kordadel ta lihtsalt ignoreeris kutset, viimasel korral tegi advokaadi vahendusel kohtule avalduse, et ei saa kohale ilmuda, sest tal on kuni aasta lõpuni pingeline töögraafik. Setšin, kes kuulub president Vladimir Putini lähiringi, pole lihtsalt mõjukas firmajuht, vaid endine luuraja, keda peetakse jõustruktuuride esindajaks võimuladvikus.

Hetkel kuum