Rivo Sarapik • 23. detsember 2016 kell 11:00

Trump vallandas võidurelvastumise?

Trumpi väljaütlemine tuumarelvade asjus tekitab küsimusi.  Foto: EPA

"Kas säutsuga saab võidurelvastumise vallandada?" küsis tuumarelvaekspert Joe Cirincione. "Selle säutsuga saab."

Ta viitas Trumpi eilsele säutsule, mida uuriva ajakirjanduse väljaanne Mother Jones tema seni hirmutavaimaks tituleeris, sest see illustreerib, kui ettearvamatu juhiga on tegemist.

Täiesti tühja koha pealt võttis Trump nimelt jutuks USA tähtsaima rahvusliku julgeolekuteema, tuumarelva. "Ameerika Ühendriigid peavad märkimisväärselt tugevdama ja laiendama on tuumavõimekust kuni maailm tuleb tuumapommide teemal mõistusele." 

The United States must greatly strengthen and expand its nuclear capability until such time as the world comes to its senses regarding nukes— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) December 22, 2016

118 tähemärgiga pöörab mees peapeale poliitika, mille eesmärk on vähendada tuumarelvade levikut ja mille kallal on USA töötanud koos Venemaaga. Presidendid Richard Nixon, Jimmy Carter, Ronald Reagan, George H.W. Bush, Bill Clinton, George W. Bush ja Barack Obama on kõik rääkinud läbi Vene riigipeaga, et tuumaarsenali vähendada. Praegu kuulub mõlemale riigile umbes 7000 tuumarelva ning suund on nende vähendamisele.

Samas viitas Trump oma säutsuga, et hakkab liikuma vastupidises suunas ning kavatseb suurendada Ameerika tuumarelvastust. Kuhu maani, seda pole ta selgitanud. Ekspertide hinnangul aga ei taga relvade suurem hulk riigi turvalisust, seda eriti ebastabiilset maailma ning riigist sõltumatute kriisiallikate - kübersõjad, terrorism jne - tõttu. Lisaks saadab see signaali teistele, et levikut pole vaja piirata.

New York Timesi hinnangul võis Trump vastata Venemaa presidendi Vladimir Putini neljapäevasele kommentaarile, mille kohaselt peavad Venemaa tuumalõhkepäid kandvad ballistilised raketid olema võimelised läbima nii kaasaegseid kui ka tulevikus kasutusele võetavaid raketikilpe.

Trumpi meeskonna selgitus sel teemal julgust ja selgust samuti ei lisanud. Kõneisik Jason Miller väitis, et Trump pidas silmas seda, et tuumarelvade levikut tuleb piirata ebastabiilsete ja kelmidest riigijuhtide eest. Mother Jones seab selle kahtluse alla - kuidas aitab Ameerika relvastuse kasvatamine pidurdada tuumarelvade jõudmist terroristide kätte.

Tuumarelvaekspert Joe Cirincione kommenteeris lisaks: "Kas säuts võib käivitada võidurelvastumise? See säuts võis küll." Kui Trumpi eesmärk pole mitte vaid uued relvad, vaid rohkem relvi ja missioone, tähendab see uuele ja väga ohtlikule territooriumile sisenemist.

Lisaks küsimusele, kas ta kavatseb muuta senist poliitikat, valas ta välja ütlemisega õli tulle ka küsimusele, kas tema ja ta meeskond suudavad tõsiste teemadega tegeleda. "Tuumarelvadest tõsisemaks minna pole võimalik," kommenteeris väljanne. "Ja selles küsimuses tundub Trump puusalt tulistavat, mida ei suuda veenvalt ja mõistlikult selgitada ka tema enda meeskond." Samuti on ta viimaste aastate jooksul selgitanud, et ta usub tuumasõja vältimatusse. 

Hetkel kuum