Sirje Rank • 8. jaanuar 2017 kell 10:53

Trump: Venemaaga mitte häid suhteid taotleda oleks rumal

Suveniirid Moskvas  Foto: Scanpix/Reuters

Olles tutvunud USA luure- ja julgeolekuagentuuride raportiga, mis kinnitas Venemaa sekkumist USA presidendivalimiste kampaaniasse, rõhutas peagi USA presidendi ametisse astuv Donald Trump vajadust Venemaaga häid suhteid omada.

„Head suhted Venemaaga on hea asi, mitte halb asi,“ säutsus Trump päev pärast raportiga tutvumist oma Twitteri kontol, lisades: „Ainult „rumalad“ inimesed või lollid arvaksid, et see on halb!“ Trump märkis, et maailmas on probleeme piisavalt – neile pole lisa tarvis.

„Venemaa respekteerib meid edaspidi palju rohkem kui praegu,“ lubas Trump oma mikroblogi enam kui 19 miljonile jälgijale. „Mõlemad riigid teevad edaspidi ehk koostööd, et mõned suured ja pakilised probleemid MAAILMAS ära lahendada!“ lisas ta.

USA Luure Keskagentuuri (CIA), Föderaalse Juurdlusbüroo (FBI) ja riikliku julgeolekuagentuuri (NSA) ühisraporti järgi andis Venemaa president Vladimir Putin korralduse USA presidendivalimiste mõjutamiseks, näidates ise selget eelistust, et valimised võidaks  Donald Trump.

Eelkõige aidati Trumpile kaasa endise välisministri Hillary Clintoni mustamise kaudu, lekitades infot, mis Venemaa häkkerid varastasid Demokraatide meiliserverist. Mõjutamine muutus seda intensiivsemaks, mida tugevamad olid Clintoni toetusnumbrid.

„Oleme nendes järeldustes täiesti veendunud,“ märgib raport.

Raport, mille lühendatud versioon tehti kättesaadavaks ka avalikkusele, kirjeldab pikalt ka Venemaa riiklike meediakanalite ja internetitrollide rolli USA presidendivalimiste mõjutamisel, mis on osa laiemast eesmärgist õõnestada ka propaganda ja valeuudiste levitamisega lääne liberaalset demokraatiat.

„Arvame, et Moskva kasutab Putini tellitud ja USA presidendivalimiste vastu suunatud kampaania õppetunde järgmistes mõjutuskatsetes mujal maailmas, sealhulgas USA liitlaste ja nende valimisprotsesside vastu,“ hoiatab raport.

Trump ei võtnud raporti järelduste kohta selget seisukohta. Reedel tehtud lühikeses avalduses teatas ta, et loob erikomisjoni, mis peab välja töötama meetmed taoliste küberrünnakute välistamiseks. Twitteri vahendusel rõhutas ta, et valimiste tulemust raport küsimärgi alla ei sea.  

USA Kongressi Esindajatekoja spiikri Paul Ryani sõnul näitab raport selgelt, et Venemaa püüdis USA poliitilist süsteemi mõjutada, kuid temagi toonitas, et see ei tohiks varjutada Trumpi valimisvõitu. „Donald Trump võitis need valimised igati ausalt,“ teatas  Ryan oma avalduses.

Venemaa eitab sekkumist USA valimiskampaaniasse. Venemaa parlamendi ülemkoja liige Aleksei Puškov ütles Twitteri vahendusel, et süüdistused tuginevad pelgalt eeldustele ja veendumustele.

Donald Trump ise on kritiseerinud pigem USA julgeolekuasutusi ja näinud Venemaa süüdistamises oma poliitiliste vastaste korraldatud nõiajahti.

Ajaleht Wall Street Journal kirjutas, et raporti avalikustamisega on Donald Trumpil siiski keerulisemaks tehtud uute sanktsioonide tühistamine, mis Barack Obama administratsioon Venemaale häkkimise pärast kehtestas.

Nädalavahetusel kirjutas ka Rootsi meedia Rootsi välispoliitika instituudi uuringust, mis kaardistab, kuidas Venemaa on püüdnud erinevate meetoditega – sealhulgas libauudiste levitamisega – Rootsi otsustajaid mõjutada. Eriti sellistes küsimustes nagu liikmelisus NATOs.

Hetkel kuum