investor Toomas • 1. veebruar 2017 kell 14:15

Investor Toomas: ootamatu üllatus

iPhone'ide müük kasvas.  Foto: EPA

Eile õhtul Apple’i tulemusi avades leidsin üllatuse sealt, kust seda oodata ei osanud.

Olen arvanud, et õunafirma kasv pidurdub, sest käibest lõviosa moodustavate iPhone’ide areng on toppama jäänud. Ütlesid hiljuti ju eksperdidki, et iPhone 7 asemel võib tarbija eelistada iPhone 6Si, sest uus mudel pole varasemaga võrreldes palju arenenud ning uue toote parem kaamera, kiire protsessor, veekindlus ning aku veekindlus pole piisavad argumendid, et eelistada seda konkurentidele.

Eksperdid eksisid

Ka analüütikud ootasid viimases kvartalis 77,42 miljoni iPhone’i müüki ning mõned Barclaysi analüütikud vahetasid Apple’ile antud ostusoovituse „hoia“ vastu. Tulemustele otsa vaadates tuleb aga tõdeda, et oldi liiga pessimistlikud, sest tegelikkuses suutis Apple möödunud kvartalis müüa tervelt 78,29 miljonit iPhone’i ning ekspertide ootusi ületati ka kasumi ja käibe puhul. Oodatud 3,21dollarilise kasumi asemel aktsia kohta teenis õunafirma 3,36 dollarit ning käive oli prognoositust rohkem kui miljardi dollari võrra suurem.

Apple'i turuväärtus kerkis aastaga ligi kolmandiku.  Foto: Äripäev

„See oli võimas kvartal,“ rõõmustas ka Apple’i tegevjuht Tim Cook. Seejuures makstakse aktsionäridele dividendideks 57 senti aktsia kohta. Negatiivsena nähakse aga ettevõtte välja käidud teise kvartali majandustulemuste prognoose, milles sisalduv 51,5miljardi dollariline käive jääb analüütikute ootustele rohkem kui miljardi dollariga alla.

Lootusrikas tulevik

Eriti suurt heameelt tundis Cook seepärast, et suurenes ka ettevõtte teenustelt tulenev käive ning seda samuti rohkem kui oodati. Nimelt loodab Apple tulevikus kasvada tänu voogedastus- ja multimeedia teenustele. Aasta tagasi alustas Apple TV ning seda püütakse pidevalt arendada ning jõuda originaalsisu pakkumiseni. „Panime varba vette ning loodame pidevalt kasvada,“ ütles Cook. Lisaks arendab Apple veel App Store’i, iTunesi, Apple Musicut, Apple Pay’d ja iCloudi ning keskendub pilveteenustele.

Nii on tehnoloogiahiid seadnud endale ambitsioonika eesmärgi, mis näeb ette käibe kahekordistumist 2020. aastaks. Samuti loodetakse erinevaid teenuseid arendades, et nende olemasolu muudab tarbija jaoks iPhone’i väljavahetamise emotsionaalselt keerulisemaks.

Trumpi ei karda

Kuigi Apple võib oma Taiwanis Foxconni tehases asuva tootmise pärast protektsionistliku Trumpi ebasoosingusse sattuda, on õunafirma endine tegevjuht John Sculley tuleviku suhtes optimistlik. Nimelt usub Sculley, et kuigi kogu tootmisahela USAsse toomine oleks ebarealistlik, suudetaks seadmete kokkupanek ja testimine Ühendriikidesse liigutada. Tõenäoliselt kerkiks küll toodete hind, kuid tarbijate hulka see Sculley hinnangul ei mõjuta. „Usun, et inimesed armastavad iPhone’i ning seetõttu ei ole see kuigi hinnatundlik,“ oli ta veendunud.

Mina olen eile avaldatud tulemustega aga rahul ning kui ettevõte suudab kasvada, on mul ainult hea meel. Nii kerkib ka õunafirma turuväärtus ja see loob tulevikus mulle võimaluse head tootlust teenida. Lisaks oli Apple möödunud kuul minu portfellis suuruselt teine tõusja ning selle aktsia hind kerkis 4,77 protsendi võrra – tulemuste valguses võivad sellised arengud jätkuda.

Hetkel kuum