Mait Kraun • 1. märts 2017 kell 17:55

Venezuela lõppmäng läheneb

Boliivarid.  Foto: EPA

Venezuela välisvaluuta reservide maht on kukkunud kriitilise 10,5 miljardi dollarini, selgub kohaliku keskpanga viimastest andmetest, vahendab CNN Money.

Selle aasta jooksul on Venezuelal vaja maksta tagasi 7,2 miljardi dollari eest võlgasid. Raha hakkab aga otsa saama ning võlgade tasumisega on raskusi.

2011. aastal ulatusid Venezuela välisvaluuta reservid 30 miljardi dollarini. 2015. aastal oli reserve 20 miljardit dollarit. Taoline langustrend ei saa enam kaua kesta, aga ei ole täpselt teada, kuidas riik selle peatab.

„Küsimus on lihtne: kus on põrand?“ ütleb investeerimisfirma Nomura Holdingsi fikseeritud sissetulekuga varade juht Siobhan Morden. „Kui naftahinnad jäävad samale tasemele ning välisvaluuta reservid kuivavad kokku, siis hakkab paistma pankrot.“

Järelejäänud 10,5 miljardist dollarist on Venezuelal umbes 7,7 miljardit kullas. Selleks, et riik saaks võlamakseid teha, on suur osa kullareservidest Šveitsi saadetud.

Reservide kokkukuivamine on väga halb, sest riik kannatab juba praegu humanitaar- ja majanduskriisi tõttu. Puudu on nii toidust kui ka ravimitest. Rahvusvaheline Valuutafond (IMF) prognoosib, et inflatsioon kasvab sellel aastal 1660protsendini ja järgmisel aastal 2880protsendini.

 

 

Hetkel kuum