Äripäev • 2. mai 2017 kell 13:09

Tamsar: lõpetame maksusüsteemi lõhkumise

Tööandjate keskliidu juht Toomas Tamsar  Foto: Andras Kralla

Tööandjate keskliidu juht Toomas Tamsar leiab, et majandust ergutaks kõige paremini tööjõupiirangute leevendamine.

"Usutavasti on kõik nõus, et Eesti on suuteline suuremaks majanduskasvuks kui 1,5%," nendib Tamsar. "Majanduse elavdamine on kindlasti oluline ja on kiiduväärt, et valitsus sellele mõtelda püüab. Iseasi, et plaanitavad maksumuudatused annavad pigem vastupidise efekti."

Riigieelarve struktuursesse defitsiiti laskmise debatis annab Tamsar õiguse Eesti Panga presidendile Ardo Hanssonile, kes juhtis tähelepanu asjaolule, et tööjõuturg on ülekuumenenud. "Seega ei ole praeguses raamistikus riigipoolsetel majanduse elavdamise püüetel mõtet ning eelarve puudujäägi arvel ei tohiks nõudlust stimuleerida," selgitas Tamsar.

Ehk et kuidas elavdada majandust nii, et seda samal ajal mitte üle kuumutada? Tamsare sõnul on lihtne võimalus majandust ergutada ja samas ka tööjõuturul pinget maha võtta sellega, et lõpetada piirangud - näiteks sisserände piirarv ja välismaalastest töötajatele Eesti keskmise palga maksmise nõue.

"Kaotame liigse bürokraatia ettevõtluses, nt planeeringute menetlemises, ja lõpetame maksusüsteemi lõhkumise ning sellega ettevõtjate kindustunde õõnestamise," pani Tamsar ette. Tema sõnul just seda ettevõtja vajab - mitte kunstlikke programme, vaid lihtsalt võimalust teha oma tööd.

Hetkel kuum